Jobs van de toekomst, kies voor werkzekerheid

Ben je nog volop een studiekeuze aan het maken? Overweeg je een carrièreswitch en wil je een job die zekerheid biedt? Ontdek hier de jobs van de toekomst.
De arbeidsmarkt is altijd in beweging. Jobs waarvan het lijkt alsof ze er altijd al geweest zijn, verdwijnen door digitalisering en maken plaats voor nieuwe jobs. Deze ‘bewegingen’ maken de keuze voor de juiste job soms moeilijk. Overweeg je een carrièreswitch en wil je een job die zekerheid biedt? Of ben je nog volop aan het twijfelen over welke studiekeuze je wil maken? Ontdek hier de jobs van de toekomst.

Jobs in automatisering

We leven in een technologische wereld. Ten opzichte van enkele jaren geleden, zijn de processen in verschillende sectoren (zoals bouw en industrie) veel meer geautomatiseerd. Machines nemen dus steeds vaker het werk van mensen over. Maar in tegenstelling tot wat veel mensen denken, creëert dat net nieuwe jobs. De machines die mensenkennis vervangen zijn vaak zo complex dat er gekwalificeerd en ervaren personeel nodig is om de installaties te programmeren en op te volgen. Maar daar stopt het niet: ook bij problemen zoals softwarefouten of wanneer de machines onderhoud nodig hebben, is de juiste kennis op de juiste plek belangrijk. Automatisering zorgt er dus voor dat functies als ‘Maintenance Engineer’, ‘Validation Engineer’ of ‘Automation Engineer’ … jobs van de toekomst zijn.

Functies in development

Doordat bedrijven steeds meer inzetten op automatisering, zullen heel wat jobs van de toekomst te maken hebben met development, ontwerp en design. Wanneer machines het werk van mensen moeten overnemen, moeten alle processen en besturingssystemen hierrond worden uitgedacht. Hiervoor is technisch denk- en tekenwerk nodig. Bedrijven hebben binnen enkele jaren dus waarschijnlijk nog meer nood aan ingenieurs, designers en tekenaars. Functietitels zoals ‘Design Engineer BIM’, ‘Piping Designer’ of ‘Technisch Tekenaar’ behoren dus zeker bij de jobs van de toekomst.

Jobs in Pharma & Food

In een vorig artikel kon je al lezen dat Life Sciences een sector in volle groei is, en Pharma & Food maken daar deel van uit. Wetenschappelijk onderzoek wordt steeds belangrijker door constante vernieuwingen en recente ontwikkelingen zoals de uitbraak van het coronavirus. Wat houdt Pharma & Food precies in? Consultants in deze sector houden zich voornamelijk bezig met onderzoek, medicijnontwikkeling, verpakkingen voor producten,… In deze sector zullen functies als ‘Project Engineer Formulation’ of ‘Project Engineer Packaging’ zeker van pas komen.

Technische profielen in het algemeen

Er is in verschillende sectoren zoals de bouw en de industrie een chronisch tekort aan gekwalificeerde profielen. Opleidingen zoals STEM (Science, Technology, Engineering & Mathematics) proberen daarop in te spelen. Profielen die met software en programma’s zoals SAP of BIM-modellen kunnen werken, zijn veelgevraagd. Daarnaast is er een tekort aan technische profielen zoals ingenieurs. ‘Project Engineers’, ‘Werfleiders’, ‘Projectleiders’ zijn dus wellicht jobs van de toekomst.

Wil jij een job met zekerheid?

Kom jij net van de schoolbanken en ben je op zoek naar een job met toekomstperspectief? Overweeg je een carrièreswitch en wil je graag een job met meer werkzekerheid? Aarzel niet om ons te contacteren. Wij bespreken graag jouw carrièremogelijkheden bij Solid Talent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Ben je helemaal door deze blog geracet? Kijk je nu al uit naar het vervolg? Schrijf je dan zeker in voor onze nieuwsbrief voor extra blogs, informatie en behind-the-scenes te verhalen.

Contacteer ons