5 tips voor een succesvolle samenwerking met een consultant

Overweeg je om samen te werken met een consultant? Lees hier wat jij kan doen om de samenwerking met een consultant zo succesvol mogelijk te maken.

Een consultant kan pas succesvol zijn als de omstandigheden in je bedrijf goed zijn en de consultant daardoor zijn werk juist kan uitvoeren. En daar wringt soms het schoentje: ook al zijn de bedoelingen van bedrijven goed, toch werken ze het succes van consultants soms tegen. En dat is natuurlijk voor niemand goed.

Overweeg jij om samen te werken met een consultant? Hier lees je wat jij kan doen om de samenwerking met een consultant zo succesvol mogelijk te maken.

1. Begin bij het begin: de eerste werkdag

Een succesvolle samenwerking met een consultant begint op de eerste werkdag. Licht je vaste medewerkers dus op voorhand in over ‘de nieuweling’, ook al komt de consultant maar tijdelijk voor je bedrijf werken. Dat breekt meteen het ijs.

Vertel je werknemers ook wat de bedoeling is van zijn aanwezigheid. Dan is dat meteen duidelijk voor de rest van de ploeg. Bovendien zullen je werknemers beter luisteren naar de consultant omdat ze weten wat zijn beweegredenen, kennis en expertise zijn.

2. Baken de opdracht van de consultant duidelijk af

Heel wat bedrijven doen voornamelijk in moeilijke of drukke periodes beroep op een consultant en hopen dat die met zijn of haar expertise de boel kan rechttrekken (of rechthouden). Vaak moet er dus snel ingegrepen worden. Maar zelfs voor de meest ervaren consultant is dit heel moeilijk als er geen duidelijke richtlijnen zijn.

Baken de opdracht van de consultant daarom duidelijk af: vertel duidelijk wat de opdracht is en wat je van hem of haar verwacht. Geef ook voldoende tussentijdse feedback om de consultant op de hoogte te houden van jouw tevredenheid over zijn of haar werk.

3. Behandel een consultant als een volwaardige medewerker

Het is nooit leuk om niet op de hoogte te zijn van wat er speelt in het bedrijf, ook niet voor een consultant. Behandel hem of haar daarom dan ook als een volwaardige werknemer en betrek hem of haar bij belangrijke beslissingen die van toepassing zijn op zijn vak of expertise. Nodig de consultant ook uit voor vergaderingen en vergeet het verslag achteraf niet naar hem of haar door te sturen.

De belangrijkste taak van een consultant is om je bedrijf te adviseren. Voor heel wat bedrijven betekent dit dat ze soms met de neus op de feiten worden gedrukt en dat is niet altijd fijn. Het gevolg is dat er niet altijd naar het advies van de consultant wordt geluisterd. Dat is niet alleen frustrerend, maar vooral erg jammer voor beide partijen.

4. Stel jezelf open

Consultants staan ervoor bekend dat ze anders denken, nieuwe inzichten delen, zich meer vragen stellen bij ‘het waarom’. Dat kan soms confronterend zijn, waardoor bedrijven zich niet helemaal durven openstellen.

Doe je dit wel, dan kan een consultant je vaak heel wat frisse, nieuwe ideeën bezorgen – een mooi extra voordeel van samenwerken met een consultant.

5. Doe een beroep op een professioneel consultancybureau

Een professioneel consultancybureau zoals Solid Talent vergroot de kans op een succesvolle samenwerking tussen je bedrijf en een consultant. Solid Talent levert namelijk niet alleen kwaliteitsvolle talenten. We bouwen ook een vertrouwensband uit met onze consultants voor een samenwerking op de lange termijn.

Wanneer een nieuwe consultant via Solid Talent bij jouw bedrijf start, volgen we hem nauw op. Kort na de opstart nemen we bijvoorbeeld al telefonisch contact op met de consultant om te bespreken hoe de eerste werkdagen zijn verlopen.

Na enkele maanden volgt een eerste gesprek tussen je bedrijf, de consultant en Solid Talent voor tussentijdse feedback. Daarna volgen we de consultant enkele keren per kwartaal op via telefoon of een bezoekje op de site.  

Zolang de consultant van Solid Talent bij jouw bedrijf werkzaam is, blijven we voortdurend met jou in contact. Zo ontstaat er een vertrouwensband tussen de verschillende partijen die mee bijdraagt tot een succesvolle samenwerking tussen je bedrijf en de consultant.

Ben jij op zoek naar talent?

Groeit je bedrijf zo sterk dat je op zoek bent naar nieuwe werkkrachten? Is je team aan uitbreiding toe? Of heb je snel specifieke expertise nodig voor een project? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via sales@solid-talent.be. Wij bekijken graag hoe we je kunnen helpen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Ben je helemaal door deze blog geracet? Kijk je nu al uit naar het vervolg? Schrijf je dan zeker in voor onze nieuwsbrief voor extra blogs, informatie en behind-the-scenes te verhalen.

Contacteer ons