Een job in consultancy: 3 Solid collega’s vertellen wat het inhoudt

Is een job in consultancy misschien iets voor jou? In dit interview leggen Solid consultants Johan, Petra en Ronny uit wat hun job inhoudt. Lees je mee?

Sommige jobs zijn zo gevarieerd dat je moeilijk kan omschrijven wat ze nu precies inhouden. Met een job in consultancy is dat net zo.

In dit artikel hebben we al eens geschetst hoe je carrière eruit zou kunnen zien bij Solid Talent. Maar wie kan je daar een nóg beter beeld van geven dan onze consultants zelf?

Maak kennis met Johan, Petra en Ronny, collega’s bij Solid Talent. We legden hen enkele interessante vragen voor over hun job in consultancy. Benieuwd naar hun antwoorden? Je leest ze hieronder!

Dag collega’s, laten we beginnen bij het begin: een job in consultancy, wat houdt dat in voor jullie?

Ronny: Als consultant deel ik mijn ervaringen met de klant zodat ik hem zo goed mogelijk kan ondersteunen in alles wat te maken heeft met mijn vakdisciplines. Mijn job in consultancy betekent voor mij echt een erkenning van mijn jarenlange ervaring. Toch leer ik, zelfs na al die jaren, nog steeds dingen bij. Dat komt omdat mijn job zo afwisselend is, denk ik.

Johan: Ja, dat gevoel herken ik. Ook ik probeer het maximum aan ervaring te benutten om op alle vlakken de meest ideale oplossing te bieden voor de klant. Bij het bedrijf waar ik momenteel werk, worden we betrokken bij alle fases en disciplines van een project. Van basic design tot de constructiefase en werfopvolging. Dat maakt de job zo leuk.

Voordien werkte ik bij bureaus waarbij elke afdeling zijn eigen experts had. Zo kon ik me specialiseren in één bepaald vakgebied, maar het nadeel was wel dat ik de volgende fases van een project niet kon meemaken. Dat kan bij mijn huidige opdrachtgever wel.

Petra: Dat opvolgen van de verschillende fases vind ik zo interessant aan een job in consultancy. Ik heb veel in te brengen en kan werkzaamheden maximaal naar mijn hand zetten. Een job als consultant houdt veel vrijheid en verantwoordelijkheid in.

Bovendien geeft het mij de mogelijkheid om als zelfstandig consultant in verschillende grote organisaties te werken. Dat is goed voor mijn netwerk.

Vrijheid en verantwoordelijkheid zijn zaken die we vaker horen als het gaat over een job in consultancy. Ervaren jullie dat op de werkvloer ook zo?

Ronny: Zeker. Mijn job geeft me heel veel vrijheid. Bovendien is er ook ruimte voor eigen inbreng, waardoor ik echt een meerwaarde kan betekenen voor mijn klant.

Johan: Als consultant heb je minder last van het ‘vastroestsyndroom’ dat soms optreedt bij mensen die al jaren dezelfde vaste functie uitoefenen. Bij een job in consultancy ligt dat anders. Ben je niet meer tevreden bij de klant? Dan kan je relatief snel veranderen.

Wat maakt een job in consultancy zo verschillend van andere jobs?

Ronny: Wat Johan al aanhaalde: het betrokken worden bij de verschillende fases van een project. Dit geeft me de mogelijkheid om samen te werken met een divers team van verschillende profielen, van ingenieurs tot zij die de werkzaamheden uitvoeren.

Daarvoor moet je wel goed kunnen luisteren, onderhandelen en organiseren. Naast ervaring en kennis in je eigen vakgebied is professionaliteit dus ook heel belangrijk voor consultants.

Johan: Het feit dat bedrijven voor bepaalde functies beroep doen op externe consultants, wil volgens mij zeggen dat er niet altijd geschikte kandidaten te vinden zijn op de arbeidsmarkt. Dat maakt van onze job een knelpuntberoep, wat goed is voor de werkzekerheid.

Dit houdt wel in dat je als externe medewerker zelfstandig je weg moet kunnen vinden bij een bedrijf. Je moet zelf ook aanvoelen wat de klant belangrijk vindt en hierop kunnen inspelen. Op die manier bouw je een vertrouwensband op met je klant, wat de continuïteit alleen maar ten goede komt.

Petra: Als zelfstandig consultant vind ik het heerlijk om te werken voor een opdrachtgever in plaats van een werkgever. Dit betekent dat ik mijn eigen visitekaartje ben, dus bij een positieve samenwerking gaan er meer deuren open. Daarvoor heb je wel een zekere vorm van doorzettingsvermogen en lef nodig.

Zo te horen zijn er vooral voordelen aan een job in consultancy. Zijn er ook nadelen?

Ronny: Werken voor verschillende klanten houdt in dat je onderhevig bent aan de economische situatie en de vraag naar jouw discipline in de markt. Voor mensen die op zoek zijn naar zekerheid en standvastigheid kan dit daarom moeilijker zijn. Maar eigenlijk is dat voor iedere job zo.

Johan: Om daar verder op in te pikken: als een klant in slechte papieren zit en er sneuvelen jobs omwille van financiële redenen of herstructureringen, dan zijn de consultants meestal de eersten die moeten vertrekken. En dat is jammer, zeker als het om een klant of opdracht gaat waarvoor je heel graag werkt. Dat is gelukkig bij mij nog nooit gebeurd.

Petra: Voor mij persoonlijk zijn er geen nadelen aan een job in consultancy. Je moet er natuurlijk wel rekening mee houden dat je als zelfstandig consultant geen inkomsten hebt als je ziek bent of vakantie neemt. Maar daar kies je zelf voor, want je kan uiteraard ook altijd in loondienst gaan werken als consultant.

Waarom wilden jullie zo graag een job in consultancy?

Petra: Ik liep bij mijn vorige vaste werkgever vaak op tegen een muur die ‘het management’ heette. Ik vond het erg jammer dat zij niet echt bezig waren met de medewerkers op de werkvloer in hun bedrijf.

Daarom zou ik ook nooit meer terug willen gaan naar een vaste job. Ik werk nu al jaren als consultant en heb mij nog nooit zo gelukkig gevoeld. Natuurlijk zijn er in mijn huidige job ook weleens mindere momenten, maar de mooie overheersen toch echt wel.

Ronny: Ik had naar mijn mening te lang hetzelfde werk uitgevoerd in mijn vaste job als werf- en projectleider. Ik wou mijn ervaringen meer delen in een ondersteunende rol en de werken meer coördineren. Zolang ik mijn talenten en ervaringen ten volle kan benutten, zou ik deze job wel willen uitvoeren tot aan mijn pensioen.

Johan: Toen ik pas van school kwam, kende ik niets van de consultancywereld. Bij het eerste bedrijf waar ik werkte deed ik ervaring op in hun manier van werken. Maar tijdens grotere projecten werd daar ook weleens beroep gedaan op freelancers.

Dan merk je wel dat je ervaring toch maar beperkt is en je pas echt ervaring kan opdoen door (zeker in het begin van je carrière) regelmatig te veranderen. Na 3 jaar heb ik mijn ontslag gegeven en de stap gezet naar een job in consultancy. En ik moet zeggen: dat bevalt me zeer goed. Daarom dat ik het al 20 jaar doe.

Last but not least, waarom hebben jullie voor Solid gekozen toen jullie de overstap maakten?

Ronny: Ik voelde me meteen thuis bij Solid. Vanaf het eerste sollicitatiegesprek had ik het gevoel dat dit een bedrijf was met veel professionaliteit en kennis van zaken. Dat merk ik nu op de werkvloer nog steeds. Als ik met een vraag zit, word ik meteen geholpen.

Petra: Ik ben heel blij met Solid als partner voor mijn projecten. Ze zijn heel betrokken, staan altijd voor je klaar en schakelen ook heel snel. Regelmatig nemen ze contact op om te vragen hoe het met mij gaat, of er dingen zijn waar ik tegenaan loop of waarmee ze mij kunnen helpen.

Johan: In de 13 jaar dat ik bij Solid werk heb ik nog nooit een slechte ervaring gehad. Er wordt naar je wensen geluisterd en ze doen er alles aan om hun werknemers tevreden te houden.

Wil je een werkgerelateerde cursus volgen (vb. VCA**, nieuwe designsoftware, …)? Dan krijg je van Solid de nodige ondersteuning. Ook qua veiligheid wordt je steeds up-to-date gehouden van de nieuwe reglementeringen.

Ten slotte: de vele Solid-events zijn steeds dik in orde. Hopelijk wordt die goede gewoonte hervat na de coronacrisis. Maar daar twijfel ik niet aan!

Bedankt Petra, Ronny en Johan voor jullie getuigenis. Wij wensen jullie nog heel veel succes in jullie carrière bij Solid Talent.

Een job in consultancy bij Solid Talent?

Wil je na de getuigenis van Ronny, Petra en Johan ook een job in consultancy? Aarzel dan niet om ons te contacteren. Wij bespreken graag de mogelijkheden met jou.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Ben je helemaal door deze blog geracet? Kijk je nu al uit naar het vervolg? Schrijf je dan zeker in voor onze nieuwsbrief voor extra blogs, informatie en behind-the-scenes te verhalen.

Contacteer ons