Een project in jouw bedrijf? Let op voor deze veelgemaakte fouten!

Turnaround, constructieproject of iets helemaal anders? Ontdek hier op welke zaken je altijd moet letten om fouten te vermijden tijdens jouw project.

Plan je een project bij jouw bedrijf? Of het nu gaat om een uitdagende turnaround, de bouw van een nieuwe unit of een onderhoudsproject: elk project vraagt een specifieke aanpak.

We merken dat veel bedrijven – met de beste bedoelingen – vaak dezelfde fouten maken wanneer ze aan de slag gaan voor hun project. En als we kunnen helpen om de risico’s te vermijden, graag!

4 veelgemaakte fouten bij projecten en hoe je ze kunt vermijden

Een project bij je bedrijf brengt altijd heel wat organisatie met zich mee. Maar hoe begin je daaraan? Waar vind je de juiste mensen? En hoe zorg je ervoor dat je binnen je planning en je budget blijft? Voor je meteen aan de slag gaat voor je project, ontdek hier enkele veelgemaakte fouten en hoe je ze kunt vermijden.

1. Je begint te laat aan je zoektocht naar leveranciers en partners

Veel bedrijven wachten tot het laatste moment om te rekruteren. Mogelijk riskeer je hierdoor dat de beste profielen niet meer beschikbaar zijn voor jouw project. En da’s zonde.

Ook het zoeken van leveranciers stel je best niet uit. Doe je dit toch, dan is de kans groot dat zij pas later dan gehoopt kunnen leveren en je project al meteen met vertraging, stress en onzekerheid start.

2. Je zoekt te veel verschillende mensen

Soms heb je de expertise voor een project niet (helemaal) zelf in huis en moet je op zoek gaan naar externe talenten voor de verschillende disciplines en fases van je project. Veel bedrijven kiezen er in dat geval voor om samen te werken met verschillende rekruteringspartners die gespecialiseerd zijn in verschillende expertises of sectoren.

Op zich is dit niet zo’n probleem, maar het maakt de organisatie van je project wel veel complexer. Want zo komt er voor elke discipline of fase van het project een ander team rond de tafel zitten waarvoor telkens een volledige briefing nodig is. En dat kost tijd.

Bovendien moeten deze verschillende teams straks onderling samenwerken en dan wordt het nogal vaag wie precies welke verantwoordelijkheden heeft. Zo ontstaan er makkelijk ‘eilandjes’ waarbij iedereen in zijn eigen cocon van collega’s blijft. Niet bevorderlijk voor de voortgang van het project.

3. Je hebt geen aandacht voor de communicatie tijdens en over je project

En dat brengt ons naadloos tot het volgende punt: wanneer zoveel verschillende partijen samenwerken, ontstaan er vaak communicatieproblemen. Doordat de teams van verschillende bedrijven komen, spreken ze allemaal een andere bedrijfstaal. Zo hebben bedrijven bijvoorbeeld vaak hun eigen manier van rapporteren tijdens een project. Daardoor communiceren ze vaak naast elkaar in plaats van met elkaar.

Bovendien zijn de teams niet op elkaar afgestemd. Elk team is vooral bezig met zijn eigen verantwoordelijkheden en heeft geen aandacht voor de specialisten die voor of na hen komen. En dan kan het snel de foute richting uitgaan.

4. Je denkt enkel aan de uitvoering van je project

Je hoort het: om fouten en kosten te vermijden, moet het hele project zo goed mogelijk gestroomlijnd worden. Bij een project zijn namelijk niet alleen de technici in the field belangrijk. Want iemand moet je project begeleiden, plannen, opvolgen, …

De uitvoering van het project krijgt vaak het meeste aandacht, maar de begeleiding ervan is minstens even belangrijk. Zo kunnen projectmanagers bijvoorbeeld ook zorgen voor de rekrutering, contacten met leveranciers enzovoort.

Wat zijn de gevolgen van deze veelgemaakte fouten?

Maak jij (een van) deze fouten? In het beste geval gaat het om een kleine fout zoals een onderdeel dat later wordt geleverd door miscommunicatie. In dat geval lopen de kosten van je project op of haal je de deadline niet. Vooral vervelend voor jou als opdrachtgever.

Maar sommige fouten hebben een invloed op de kwaliteit van je project of productielijn. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe machine die niet helemaal juist gevalideerd werd in je productielijn. In het slechtste geval is er schade aan je infrastructuren waardoor herstellingswerken nodig zijn en dan hebben we het nog niet over eventuele menselijke slachtoffers gehad.

Hoe kan ik deze veelgemaakte fouten vermijden?

Gelukkig kan je deze fouten makkelijk vermijden. Hoe? Door beroep te doen op 1 vaste partner die het volledige project in handen neemt, zoals Solid Talent. Met Solid Solutions zorgen we niet alleen voor het juiste team op de juiste plaats. We spreken ook ons netwerk van betrouwbare leveranciers aan zodat jij niet op zoek hoeft te gaan naar de juiste partners.

Daarnaast zorgen we voor een overzichtelijke planning, een duidelijk budget en een project managementteam dat de touwtjes in handen neemt en het geheel overschouwt. Door te werken met onze eigen mensen zorgen we ervoor dat alles mooi in elkaar overloopt en de verschillende teams perfect op elkaar zijn ingespeeld. Onze experts spreken bovendien dezelfde taal zodat we onze projecten zonder ongevallen of incidenten, met een hoge kwaliteitsstandaard, en binnen het budget en de planning kunnen opleveren. Zo hoef jij je nergens zorgen om te maken.

Een project op de planning?

Staat er bij jou een project op de planning en wil je deze veelgemaakte fouten en hun lastige gevolgen vermijden? Aarzel niet om ons te contacteren. We nodigen je graag uit om samen je project te bespreken. Zo kunnen wij een team op maat voor je samenstellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Ben je helemaal door deze blog geracet? Kijk je nu al uit naar het vervolg? Schrijf je dan zeker in voor onze nieuwsbrief voor extra blogs, informatie en behind-the-scenes te verhalen.

Contacteer ons