Solid Talent op de Veiligheidsdag van Arcelor Mittal

Op 28 april was Solid Talent aanwezig op de Veiligheidsdag van Arcelor Mittal. Daar testten we de veiligheidskennis van de werknemers. Hoe? Dat lees je hier.

Zegt 28 april jou iets? Bij Solid Talent staat er alvast een grote rode cirkel rond deze datum op onze kalender. Want dan is het de Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk. Een hoogdag voor Solid Talent, want veiligheid is een van onze specialiteiten én prioriteiten.

Daarom trokken we naar de Veiligheidsdag van Arcelor Mittal in Gent. We testten er de kennis over veiligheid bij de werknemers. Hoe dat ging, lees je hieronder.

28 april: Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het werk

De Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het werk staat ook wel bekend als Safety day. Het is een initiatief van de Internationale Arbeidsorganisatie om de preventie van arbeidsongevallen en beroepsziekten onder de aandacht te brengen.

En dat is nodig, want technische en industriële sectoren als de bouw- en infrastructuursector de petrochemie en metallurgie zijn niet zonder gevaren. Vaste werknemers en consultants komen er in contact met gevaarlijke stoffen en machines, doen vaak fysiek uitdagend werk, rijden met speciale voertuigen zoals graafmachines, … Een ongeval is snel gebeurd en dat willen we natuurlijk voorkomen.  

Veiligheidsdag Arcelor Mittal

Ter ere van Safeday nodigde Arcelor Mittal verschillende partners uit om iets te komen vertellen over hun expertise in veiligheid. Als grote speler in de metallurgie zet het staalbedrijf namelijk volop in op veiligheid en gezondheid. Daarom trokken we op 28 april naar Gent voor de Veiligheidsdag van Arcelor Mittal.

Als trotse eigenaar van het VCA**-certificaat (we hebben ons certificaat net vernieuwd!) wilden we de kennis over veiligheid op de werkvloer van de werknemers wel eens testen. Daarom lieten we hen een LMRA-quiz invullen. LMRA staat voor Last Minute Risico Analyse en stelt werknemers in staat om hun werkplek te controleren op risico’s verbonden aan de veiligheid, gezondheid en milieu.

 

LMRA-quiz: test je kennis over veiligheid op het werk

Het principe van de LMRA-quiz was eenvoudig. De deelnemers kregen 10 afbeeldingen te zien van alledaagse situaties op de werkvloer in hun sector. Vervolgens moesten ze de onveilige situatie eruit halen. Bijvoorbeeld een bouwvakker die zijn helm niet op had op de werf. Hiervoor kregen ze 15 seconden per vraag. Hadden ze het fout? Dan verloren ze enkele seconden. Deelnemers die slaagden voor de test kregen een Solid drinkbus en een gezond stukje fruit.

Op deze manier wilden we de medewerkers van Arcelor Mittal even laten stilstaan bij de veiligheid op hun werkplaats. Na elke afbeelding kregen ze het goede antwoord te zien én deelden we nog enkele veiligheidstips voor die specifieke situatie.

In totaal kwamen er zo’n 150 bezoekers naar onze stand. Er passeerden natuurlijk heel wat Solid collega’s, consultants die werken voor Arcelor Mittal, om een praatje te slaan. Maar we zagen ook veel nieuwe gezichten. Sommigen daagden elkaar zelfs uit om de hoogste score te halen op de test. Heel leuk!  

 

“Ik denk dat heel wat werknemers met nieuwe inzichten naar huis zijn gegaan. 10 seconden is kort om de situatie goed te bekijken, maar dat is in het echte leven ook zo. Je moet snel een inschatting kunnen maken, want een ongeval is zo gebeurd.”- Severien.   

 

 

 

 

Heb jij ondersteuning nodig bij je veiligheidsbeleid?

Wist je dat we bij Solid Talent een ervaren Safety Team hebben dat zich gespecialiseerd heeft in veiligheid op het werk? Deze kennis en ervaring delen we graag met jou via een Safety Audit.  Klik hier voor meer informatie. Wij helpen je graag verder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Ben je helemaal door deze blog geracet? Kijk je nu al uit naar het vervolg? Schrijf je dan zeker in voor onze nieuwsbrief voor extra blogs, informatie en behind-the-scenes te verhalen.

Contacteer ons