Buitengewoon talent bij Solid: Jorge, eigenaar van Brouwerij Leysen

Naast consultant is collega Jorge ook gepassioneerd hobbybrouwer bij Brouwerij Leysen in Herentals. Meer weten? Hier lees je zijn verhaal.

Dat het bij Solid Talent krioelt van talent, daar kijken we bijna niet meer van op. Onze collega’s zijn dan ook stuk voor stuk experts in hun vak en daar zijn we trots op!

Maar wat sommigen van hen naast de uren doen, daar kijken we toch van op. Op een goede manier dan toch. Zoals Michèle die al verschillende gouden medailles haalde op de paralympische spelen. Of Jeremy die als urbanexploring-fotograaf verlaten plekken op beeld vastlegt.

Vandaag trekken we naar Brouwerij Leysen in Herentals, waar collega Jorge Leysen als hobbybrouwer zijn eigen bier brouwt. Lees hieronder zijn verhaal!

Van student tot hobbybrouwer

Jorge: “Tijdens mijn studententijd raakte ik in de ban van het betere bier. Daarom ging ik in 1999 een bierbrouwcursus volgen. Daardoor kreeg ik de liefde voor het brouwen écht helemaal te pakken en is mijn interesse uitgegroeid tot een passie.

Het jaar daarop brouwde ik mijn eerste bieren in een ketel van 30 liter. Het ene was lekker en snel op, het andere wat minder en snel weggegooid (lacht). De bieren werden steeds populairder bij familie en vrienden. Na een geslaagde introductie op de lokale straatfeesten, rijpte het idee voor een volwaardige brouwerij.”

Brouwerij Leysen verkoopt Baskwadder, een monsterlijk bier

Jorge: “Na alle administratieve verplichtingen en de nodige verbouwingen in de kelder kon ik Brouwerij Leysen op 8 december 2015 officieel een brouwerij noemen. Maar ik moest wel nog een naam voor mijn bier verzinnen…

Uiteindelijk kozen we voor de naam Baskwadder, ontleend aan de lokale folklore. Baskwadder is een fantasiewezen waarover verteld werd om kinderen bang te maken zodat ze zeker voor het donker thuis zouden zijn. Het monster zou ’s nachts ronddwalen in de Kempische bossen en prikkeldraad eten.

Van 10.000 liter naar 100.000 liter op enkele jaren tijd

Jorge: “In 2015 is Brouwerij Leysen gestart met een ketel van 200 liter, goed voor een volume van 10.000 liter in het eerste jaar. Maar in 2016 moesten we al opschalen naar een ketel van 500 liter. De vraag bleef verder stijgen, dus kwam er in 2020 een installatie van 1000 liter/batch bij.

Vandaag verkopen we zo’n 50.000 liter bier per jaar, maar met de nieuwe ketel kunnen we tot 100.000 liter per jaar gaan. We verwachten dat we binnen enkele jaren de maximum productiecapaciteit zullen halen.”

Baskwadder of een ander biertje

Jorge: “Vandaag brouwen we 3 variaties van de Baskwadder: de Baskwadder Blond, de Baskwadder Dubbel en de Baskwadder Tripel. Kleinere hoeveelheden kunnen gepersonaliseerd worden voor speciale gelegenheden zoals geboortes of huwelijken. Dan steken we een van onze bieren in een nieuw jasje, een zogenaamd etiketbier.

Daarnaast brouwen we ook bieren op maat voor derden. De afgelopen jaren zijn er veel hobbybrouwers bijgekomen, ook onder invloed van corona. Het virus, niet het bier. (lacht) Deze hobbybrouwers vonden de weg naar Brouwerij Leysen en hebben daardoor zelf de stap naar het ondernemerschap gezet.

Vaak gaat het over startups uit de Kempen zoals Chwakoos, Purple Hops en Den Berg. Zelfs klanten uit Wallonië laten hun bier produceren in Herentals. Maar ook gevestigde waarden zoals Cydrale, De Logt, Kouter, Keizer van Hertals komen regelmatig terug om hun biertjes te laten brouwen.”

Corona, jammer genoeg niet alleen een biertje

Jorge: “Sinds de coronapandemie viel de verkoop aan lokale cafés en restaurants terug. Brouwerij Leysen moest zichzelf dus een stukje heruitvinden, maar gelukkig kwam het antwoord er snel. Chiro- en Scoutsgroepen, maar ook verenigingen en bedrijven vonden hun weg naar onze kleine brouwerij.

Doordat de restaurantdagen wegvielen, boden verenigingen een gepersonaliseerd biertje aan hun sympathisanten aan. Zo hadden ze toch een vorm van inkomsten.

Dit, samen met de opdrachten voor andere brouwerijen, maakte dat Brouwerij Leysen de coronaperiode relatief goed doorstaan heeft. En nu de cafés en restaurants weer open zijn, draait de brouwerij terug op volle toeren.”

Brouwerij Leysen zoekt locatie en flexi-jobbers

Jorge: “Wat de toekomst in petto heeft? Op middellange termijn, ik reken zo’n 2 jaar, zijn we op zoek naar een andere locatie in Herentals die groot genoeg is voor onze installatie. We willen ook het energieverbruik onder de loep nemen zodat we in de toekomst nog duurzamer kunnen werken.

Daarnaast gaan we in de zeer nabije toekomst ook op zoek naar versterking via flexi-jobbers. Zo kunnen we het werk wat meer verdelen en kan de brouwerij nog meer groeien. Ik werk namelijk 3 dagen per week voor de brouwerij en 2 dagen per week als consultant en deze verdeling zou ik graag zo houden, want ik doe beide heel graag.

Opendeurweekend Brouwij Leysen

Heb jij, net als Jorge, een passie voor bier? Wil jij weten hoe bier gebrouwen wordt? Wil jij graag proeven van het plaatselijke Baskwadder bier? Brouwerij Leysen zet zijn deuren open.

  • Wat? Opendeurweekend bij Brouwerij Leysen met gratis rondleidingen, proeverijen en optredens
  • Wanneer? Vrijdag 20 mei van 17.00u tot 22.00u en zaterdag 21 mei van 13.00u tot 22.00u
  • Waar? Meivuurstraat 2, Herentals
  • Voor wie? Iedereen is welkom!
  • Prijs: Gratis toegang
  • Voor meer info: http://www.brouwerijleysen.be/

 

 

Ben jij ook een buitengewoon talent?

Ben je op zoek naar een job die ook voldoende ruimte biedt voor je topsport, passie of hobby? Kom dan eens praten, want misschien vinden we wel een job die daar volledig bij aansluit. En wie weet, lezen we jouw verhaal binnenkort op onze blog.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Ben je helemaal door deze blog geracet? Kijk je nu al uit naar het vervolg? Schrijf je dan zeker in voor onze nieuwsbrief voor extra blogs, informatie en behind-the-scenes te verhalen.

Contacteer ons