Ga je op sollicitatiegesprek? Stel dan zeker deze vragen!

Staat er een sollicitatiegesprek op de planning? Dan staan de zenuwen misschien strak gespannen. Geen paniek! Jij bent, net als het bedrijf, evenzeer op zoek naar een kwalitatieve partner om mee in zee te gaan.

Staat er een sollicitatiegesprek op de planning? Dan staan de zenuwen misschien strak gespannen. Geen paniek! Jij bent, net als het bedrijf, evenzeer op zoek naar een kwalitatieve partner om mee in zee te gaan.

Om te weten welk vlees je in de kuip hebt, mag je je potentiële werkgever dan ook gerust op de rooster leggen. Stel deze 10 vragen tijdens je volgende sollicitatiegesprek om te bepalen of je een jobvoorstel in de toekomst beter afwijst of ondertekent.

Succes met je sollicitatie!

10 vragen die je zeker moet stellen bij je volgende sollicitatiegesprek

1. Wat maakt de werkwijze van dit bedrijf uniek?

Tijdens een sollicitatiegesprek stelt een bedrijf vaak vragen over jouw sterke eigenschappen. Aan jou om je kwaliteiten aan de openstaande vacature te matchen. Maar draai de rollen ook eens om. Waarom zou jij bij dit bedrijf komen werken?

Door tijdens je sollicitatiegesprek te vragen naar de werkwijze van een potentiële werkgever ontdek je niet alleen of de aanpak bij jou past. Je laat ook voelen dat jij op zoek bent naar iets meer, iets uniek. Een bedrijf dat écht overtuigd is, zal dan ook uitgebreid antwoorden.

Zo is Solid Talent bijvoorbeeld een dynamisch bedrijf met korte communicatielijnen. We beschikken over de juiste knowhow om kwaliteit en continuïteit te leveren. Bovendien kijkt Solid steeds uit naar een lange termijnrelatie met kandidaten. Teamwork, transparantie en openheid zijn heel belangrijk bij Solid Talent.

2. Wat kan je mij vertellen over mijn toekomstige collega’s? Hoe worden leidinggevenden doorgaans aangesproken?

Stel deze vragen tijdens je sollicitatiegesprek en je kan meteen inschatten of de werksfeer bij je past. Je collega’s hebben namelijk een belangrijke invloed op je geluk op de werkvloer. Ook de manier waarop leidinggevenden worden aangesproken vertelt veel over de bedrijfscultuur.

Hangt er een amicale sfeer binnen het bedrijf of is er eerder een afstand tussen collega’s? Wat doen de medewerkers om even te ontspannen of de teamgeest levendig te houden? Past deze werkwijze bij jou?

Bij Solid Talent kom je terecht in een familie die je steeds hartelijk onthaalt. Je kan altijd bij ons support team terecht voor allerlei vragen over payroll, fleet of boekhouding… Alle collega’s hebben hun eigen specialiteit.

De positieve werkomgeving bij Solid Talent heeft invloed op jouw productiviteit én het succes van het bedrijf. Onder het motto ‘one team’ staan ook de CEO’s, aanspreekbaar met voornaam, steeds ter beschikking.

3. Hoe vind jij het om hier te werken?

Aangezien je binnenkort misschien aan de slag gaat bij het bedrijf, stel je deze vraag tijdens je sollicitatiegesprek best aan een medewerker met ongeveer dezelfde functie. Als toekomstige collega’s onder elkaar krijg je meteen inzicht in de voor- en nadelen van het bedrijf.

Een goed loon en veel vakantiedagen zijn niet de enige redenen om aan de slag te gaan bij een nieuwe werkgever! Kijk ook eens naar doorgroeimogelijkheden, begeleiding, opleidingen…

Solid Talent biedt ruimte voor zelfontplooiing in diverse opleidingen en voorziet bovendien ook 360 graden feedback.

4. Welke kansen en uitdagingen kent dit bedrijf?

Nog voor je naar je sollicitatiegesprek gaat en vragen begint te stellen, zoek je best zelf even de kansen en uitdagingen van het bedrijf en de sector op. Zo laat je zien dat je geïnteresseerd bent in de groei van het hele bedrijf en niet alleen in jouw individuele vooruitgang.

Een bedrijf dat niet of onduidelijk antwoordt op deze vraag is geen goede partij! Hoe wil je immers verder groeien als bedrijf als je je eigen kansen en uitdaging zelfs niet (her)kent? Een van de grootste uitdaginen voor Solid Talent is bijvoorbeeld de schaarste aan kandidaten en net daarom willen we de arbeidsmarkt flexibiliseren.

Daarnaast zijn de economische conjunctuur en het correct ondersteunen van millennials, net als voor vele bedrijven, uitdagingen voor Solid. Verder wil Solid Talent in de toekomst graag nog meewerken aan grote projecten zonder de focus op de core business te verliezen.

Bedankt-sollicitatie-bol

5. Hoe volgt dit bedrijf kandidaten op? Worden mijn prestaties vaak beoordeeld?

Omdat een consultancybedrijf zoals Solid Talent heel wat talenten tewerkstelt bij externe partijen is opvolging heel belangrijk. Met deze vragen laat je tijdens je sollicitatiegesprek zien dat je openstaat voor feedback, ambitieus bent en wilt groeien.

Solid Talent streeft naar een lange termijnrelatie, een vaste samenwerking en een vertrouwensband met zijn consultants. Daarom volgt kort na opstart een eerste telefonisch contact om te polsen hoe je eerste week verlopen is.

Na een tweetal maanden plannen we een eerste gesprek ter plaatse voor tussentijdse feedback. Bij Solid Talent gaat er trouwens geen bezoekje voorbij zonder lekkernijen zoals snoepjes, koffiekoeken of chocolade. Solid denkt aan jou!

6. Biedt dit bedrijf ook opleidingsmogelijkheden?

In welke sector je ook aan de slag gaat, er is altijd ruimte voor groei. Met deze vraag laat je tijdens je sollicitatiegesprek al zien dat je jezelf wil ontplooien. Een goeie partner ziet potentieel in jou en biedt je de mogelijkheid om extra opleidingen te volgen binnen je vakgebied.

Solid Talent werkt aan projecten die ons samen doen groeien. Als échte carrièrecoach geven we onze consultants regelmatig de mogelijkheid om opleidingen te volgen. Naast algemene trainingen (veiligheidsondersteuning, technische opfrissing of nieuwe technologische trends) kan je ook individuele opleidingen in het kader van een bepaalde opdracht volgen.

7. Wat zijn de volgende stappen na dit sollicitatiegesprek?

Wanneer het bedrijf echt geïnteresseerd is, komen de volgende stappen binnen de sollicitatieprocedure meestal vanzelf ter sprake. Elk bedrijf werkt volgens een specifieke werkwijze met een tweede gesprek, bijkomende (persoonlijkheids)testen of een proefdag.

Verlaat je sollicitatiegesprek nooit met de belofte dat het bedrijf ‘wel iets zal laten weten’. Ga voor concrete stappen, een nieuwe datum of zelfs beter: een nieuwe afspraak.

Wanneer je op de website van Solid Talent een vacature terugvindt die bij je past, dan kan je online solliciteren. Wij kijken je kandidatuur na, lezen je sollicitatiebrief en screenen je cv. Indien er een match is, nodigen we je uit op kantoor. Onze recruiter maakt een verslag van het gesprek en je profiel om de opportuniteiten intern te bespreken.

Na je sollicitatiegesprek, stellen we je profiel voor aan de klant. Bij een positief antwoord ga je samen met de accountmanager op gesprek bij de klant. Wij koppelen daarna naar je terug en laten je weten of je mag starten of niet. Na het contractvoorstel en jouw finale handtekening ontmoet je het interne team. We heten je meteen welkom bij Solid Talent!

8. Op welke locatie word ik tewerkgesteld?

De locatie waar je sollicitatiegesprek plaatsvindt is niet altijd dezelfde als de plek waar je zal werken. In sommige gevallen zal je zelfs op meerdere locaties werken. Altijd interessant dus om dit op voorhand te weten.

Is de potentiële werkgever duidelijk over de plaats van tewerkstelling? En in welke mate krijg je inspraak in de projecten en de daarbij horende locaties? Bij Solid Talent zal er bijvoorbeeld steeds in samenspraak worden gecommuniceerd waar je aan de slag gaat.

Aangezien je bij Solid Talent aan de slag zal gaan als consultant, zal je voor verschillende bedrijven en dus ook op diverse locaties werken. Daarom verwacht Solid Talent natuurlijk wel een zekere flexibiliteit van jou.

9. Wat is de filosofie van dit bedrijf?

Nog zo’n vraag om na te gaan of de bedrijfscultuur bij jouw persoonlijkheid past. Wanneer een bedrijf uitgebreid vertelt over de eigen waarden, normen en filosofie heb je een goede partner in handen!

Bij Solid Talent staan mensen gelijk aan talent. We sporen altijd het juiste talent op voor onze klanten en bieden de beste ondersteuning voor hun projecten. Zoals de naam al zegt is Solid Talent een solide bedrijf waar je op kan rekenen.

Solid Talent houdt niet alleen rekening met wat de consultants kunnen, maar ook met wie ze zijn en wat ze ambiëren. Onze persoonlijke aanpak zorgt ervoor dat we ons beter kunnen inleven, wat leidt tot langdurige relaties. Zo worden klanten én consultants beter van onze diensten, dat is ons talent.

10. Welke inspanningen levert het bedrijf voor gelijke kansen en diversiteit?

Onze maatschappij verandert en ook bedrijven moeten hierop inspelen. Het merendeel van de bedrijven vertelt tijdens het sollicitatiegesprek graag welke inspanningen zij leveren. Stoffige organisaties met een klassieke gedachtegang zijn echter niet voor iedereen de beste keuze.

Man, vrouw, junior of senior? Je huidskleur of afkomst speelt voor Solid Talent geen rol! Onze familie bestaat uit zeer diverse consultants met verschillende achtergronden. Bovendien hebben onze connecties met de VDAB in het verleden ook al veel succesvolle samenwerkingen opgeleverd.

Was je sollicitatiegesprek toch geen succes?

Heb je deze vragen gebruikt tijdens je sollicitatiegesprek om je potentiële nieuwe werkgever op de rooster te leggen? Waren de antwoorden niet helemaal wat je ervan verwachtte? Aarzel dan niet om ons te contacteren. Solid Talent bespreekt graag je carrièremogelijkheden.

Nog steeds op zoek naar een nieuwe uitdaging? Neem een kijkje tussen onze vacatures. Solid Talent heeft vast iets dat bij jou past!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Ben je helemaal door deze blog geracet? Kijk je nu al uit naar het vervolg? Schrijf je dan zeker in voor onze nieuwsbrief voor extra blogs, informatie en behind-the-scenes te verhalen.

Contacteer ons