De 6 geboden van een goede CAD Designer

Wie denkt dat de job van CAD Designer uitsluitend uit tekenwerk bestaat, heeft het grondig mis! Bij het diverse en uitgebreide takenpakket hoort onder andere ook kennis van complexe systemen en processen.

Wie denkt dat de job van CAD Designer uitsluitend uit tekenwerk bestaat, heeft het grondig mis! Bij het diverse en uitgebreide takenpakket hoort onder andere ook kennis van complexe systemen en processen.

Wil jij weten wat een CAD Designer nu precies doet en welke eigenschappen daarbij belangrijk zijn? Collega Bert, expert in het vak, geeft je graag een inkijk in zijn job.

Ontdek onze 6 geboden van een goede CAD Designer!

1. Jij zal meer dan een CAD Designer zijn

In de functie van CAD Designer beheer je samen met je collega’s alle plannen van de gebouwen in de portefeuille van de opdrachtgever. Daarnaast controleer en bied je CAD-ondersteuning bij plannen die worden aangeleverd door interne en externe partijen.

Bovendien ben je als CAD Designer verantwoordelijk voor het updaten en aanleveren van interne signalisatie, evacuatieplannen en interventiedossiers.

Tegenwoordig gaan de taken van een CAD Designer dus veel verder dan het feitelijke tekenwerk. Met de huidige facilitymanagement-technieken zoals Building Information Modeling (BIM) is data onlosmakelijk verbonden met de taken van de tekenkamer. Daarom moet je als CAD Designer ook iets kennen van databasebeheer.

Dat kan gaan om data over oppervlaktes voor cleaning-contracten, werkplekken voor capacity planning of zelfs de nummering van deuren voor cilinders en sleutelplannen. Uitdagend, maar wel interessant!

2. Jij zal verantwoordelijkheid dragen

Het leukste aan de job van CAD Designer volgens Bert? De afwisseling en het idee dat je werk impact heeft op de werking van de volledige facility-afdeling.

Als CAD Designer moet je een goed evenwicht vinden tussen kwaliteit en kwantiteit. Jij ondersteunt namelijk je collega’s, een verantwoordelijkheid die vaak wordt onderschat. Maar geen nood, want zodra je een taak goed hebt afgerond, haal je veel voldoening uit je werk.

3. Jij zal eeuwig bijleren

Het is een cliché, maar het eeuwig evoluerende takenpakket binnen CAD design dwingt je om voortdurend bij te leren. Het hierboven vernoemde voorbeeld over kennis in databasebeheer illustreert dit. Stel je dus voldoende flexibel op.

De evolutie in facilitymanagement en dus ook CAD design gaat snel en wint aan belang. Om een overzicht te krijgen van de bestaande processen en systemen neem je bij de start van een opdracht best zoveel mogelijk notities. Een goed voorbereid man is er twee waard!

4. Jij zal kritisch en objectief nadenken

Sommige grote bedrijven werken met zeer logge en oude processen die niet meer zijn afgestemd op de huidige markt. Jij, als consultant in CAD design, biedt de opdrachtgever een frisse, nieuwe kijk op de bestaande processen.

Het is jouw verantwoordelijkheid om deze procedures met een kritisch oog te bekijken om zo een efficiënt werkproces te garanderen. Wees dus niet bang om na te denken over mogelijke verbeteringen en deze voor te stellen aan je opdrachtgever.

5. Jij zal de nodige skills in huis hebben

Om aan de slag te gaan als CAD Designer is een opleiding architectuur, vormgeving of ingenieur geen overbodige luxe. Deze opleidingen hameren namelijk op eigenschappen die goed van pas komen voor een job in CAD design.

Uiteraard zijn de nodige skills met CAD-gerelateerde programma’s (AutoCAD, Revit, etc.) aangewezen voor een job als CAD Designer. Daarnaast beschik je best ook over ruimtelijk inzicht en heb je oog voor detail. Kan je ook goed planlezen en werk je bovendien nauwkeurig? Dan ben jij een geschikte CAD Designer!

6. Jij zal een balans vinden tussen korte en lange opdrachten

Wanneer je aan de slag gaat als consultant bij Solid Talent, zit je nooit 100% vast aan dezelfde job. Korte projecten zorgen voor voldoende afwisseling, houden je scherp en zorgen ervoor dat je makkelijk en snel bijleert. Elke nieuwe opdracht is een mogelijkheid om je kennis bij te schaven.

Langere projecten geven je daarentegen de mogelijkheid om bepaalde talenten te perfectioneren om zo te groeien. Aan jou om de balans te vinden tussen korte en lange opdrachten!

Meer weten?

Ben je na het lezen van dit artikel helemaal overtuigd van een job als CAD Designer? Heb je verdere vragen over de functie van CAD Designer of jouw carrièremogelijkheden bij Solid Talent? Aarzel niet om ons te contacteren. We helpen je graag verder!

Ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Solid Talent is altijd op zoek naar nieuw talent! Neem zeker eens een kijkje tussen onze vacatures en vind een job die écht bij je past.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Ben je helemaal door deze blog geracet? Kijk je nu al uit naar het vervolg? Schrijf je dan zeker in voor onze nieuwsbrief voor extra blogs, informatie en behind-the-scenes te verhalen.

Contacteer ons