Schuilt er een consultant in jou? Stel jezelf deze 6 vragen!

Een job als consultant is erg uiteenlopend. Dat maakt de functie ook net zo interessant. Ben jij in de wieg gelegd om consultant te worden? Ontdek het hier!

Bedrijven willen vaak, om diverse redenen, operationeel of strategisch advies inwinnen bij onafhankelijke experts: consultants. Consultants geven professioneel advies aan zulke klanten op basis van hun expertise binnen een specifiek terrein.

De inhoud van de job als consultant hangt af van een aantal factoren. Denk bijvoorbeeld aan het vakgebied of de sector waarbinnen een consultant aan de slag gaat en de opdracht of rol van de consultant binnen het bedrijf. Solid Talent stelt bijvoorbeeld consultants tewerk:

  • in verschillende takken van de bouwsector en de industrie: petrochemie en metallurgie, bouw & infrastructuur, life sciences, logistiek en opslag, transport en energie

  • binnen verschillende disciplines: mechanisch, elektrisch, HVAC, civil, HSE, aankoop, QA/QC,…

Je hoort het: een job als consultant kan heel uiteenlopend zijn, en net daarom is de functie zo interessant! Vraag jij jezelf af of je in de wieg gelegd bent om consultant te worden?

Hieronder stellen we je 6 belangrijke vragen om dit voor jezelf na te gaan. Is het antwoord telkens “ja”? Dan moeten wij dringend eens praten!

 

Ben jij de ideale kandidaat om consultant te worden?

1. Heb jij een plug-and-play mindset?

Voor bedrijven heeft werken met consultants heel wat voordelen. Ze halen makkelijk specifieke expertise in huis voor tijdelijke projecten, zonder zelf op zoek te moeten naar een nieuwe kandidaat en zonder iemand te moeten opleiden.

Wil jij aan de slag gaan als consultant? Dan zal je telkens gedurende enkele weken of maanden werken volgens het ‘plug-and-play’ principe: je vliegt er meteen in als tijdelijke expert om het project met jouw opleiding, expertise en ervaring in goede banen te leiden!

Als externe consultant bied je bedrijven een grote meerwaarde: een objectieve kijk op de feiten zodat je zonder eigenbelang kunt meewerken aan belangrijke projecten.

DusBen jij een echte ‘krak in je vak’ en kan jij een objectieve kijk bieden op projecten? Dan is een job als consultant mogelijk iets voor jou!

2. Ben jij een flexibele netwerker?

Als consultant ondersteun je bedrijven op tijdelijke basis bij uitdagende projecten. Daardoor kom je in contact met verschillende ondernemingen en interessante mensen. Dit geeft je als starter de mogelijkheid om een groot netwerk op te bouwen op relatief korte tijd. Zo bepaal je na verloop van tijd zelf aan welke projecten je wil meewerken.

Daar staat tegenover dat je geregeld in andere regio’s en periodes samenwerkt, in verschillende bedrijfsculturen en teams. Voel je je snel thuis op een nieuwe werkplek met nieuwe collega’s? Top, want die flexibiliteit is een must!

DusBen jij flexibel, snel ingewerkt en hou je van netwerken? Dan is een job als consultant mogelijk iets voor jou!

 

3. Ben je zelfstandig en hou je van vrijheid?

Staat er een nieuw project op de planning? Dan kan het voorvallen dat je er als consultant meteen wordt ingegooid. In dat geval moet je onmiddellijk anticiperen en zelfstandig functioneren, zowel voor je werkgever als voor de klant.

Bij Solid Talent kunnen consultants aan de slag in loondienst of als zelfstandige. Voor welke optie je ook kiest, je krijgt sowieso veel vrijheid in je job als consultant. Maar bij vrijheid hoort natuurlijk ook een zekere vorm van zelfstandigheid. Deze job is dus zeer geschikt voor mensen die graag flexibel werken en hun eigen agenda inplannen.

DusDuik je graag in het diepe met veel vrijheid, verantwoordelijkheid en zelfstandigheid? Dan is een job als consultant mogelijk iets voor jou!

4. Heb jij sterke social skills en een commerciële mindset?

Een consultant moet over heel wat sociale vaardigheden beschikken. Je hoort niet alleen een krak te zijn in mensen coachen en motiveren, je moet ook kunnen luisteren, onderhandelen en analyseren. Tot slot mag je conflicten ook niet uit de weg gaan.

Verder is het binnen consultancy-opdrachten zeer belangrijk om een goede vertrouwensband op te bouwen met het bedrijf waarvoor je werkt. Je handelt namelijk in naam van dat bedrijf. Communicatieve profielen met een commerciële mindset zijn dus zeker welkom!

DusHeb jij sterke social en people skills en kunnen bedrijven op jou vertrouwen? Dan is een job als consultant mogelijk iets voor jou!

5. Ben je creatief en heb je een brede interesse?

De opdrachten waarvoor je als consultant wordt ingezet, kunnen sterk variëren. Van een opdracht bij een contractor tot een project bij de eindklant: elke functie heeft een eigen manier van werken. Je zal dus vaak van pet moeten wisselen.  

Elke dag is anders in het leven van een consultant. Heb je een brede interesse? Dan zal je je zeker niet snel vervelen! Soms moet je namelijk creatief zijn om oplossingen en adviezen te bedenken. Niet altijd makkelijk, maar wel een uitdaging waar je je in vast kan bijten.

DusBen je creatief en oplossingsgericht, hou je van variatie, heb je brede interesses en kan je diverse rollen aan? Dan is een job als consultant mogelijk iets voor jou!

6. Ben je niet honkvast en hoef je geen traditionele ‘9-to-5’ job?

Bij elke job komen uitdagingen kijken. Dat is niet anders bij consultants. Werk je op diverse projecten bij verschillende bedrijven?  Dan krijg je mogelijk het gevoel ‘overal en nergens te werken’. Echte consultants weten die afwisseling net te appreciëren. Het houdt hun carrière boeiend! Bovendien is het verrijkend: je bouwt immers een brede ervaring op binnen verschillende domeinen!

Zoals eerder vermeld, zal je voor sommige opdrachten ook in andere regio’s van België (en mogelijk Nederland) werken. Hierdoor zijn afstand en woon-werkverkeer soms een uitdaging. Bovendien presteren consultants veel uren. Zeker geen ‘9-to-5’ job dus!

Dus: Ben je niet honkvast, is ‘9-to-5’ geen must en vind je werken in diverse regio’s, rollen en bedrijven verrijkend? Dan is een job als consultant mogelijk iets voor jou!

Schuilt er een consultant in jou?

Ben je na het lezen van dit artikel helemaal overtuigd? Heb je volmondig “ja” geantwoord op alle vragen? Dan is een job als consultant wellicht iets voor jou! Wil je consultant worden? Contacteer ons vrijblijvend voor meer informatie.

Neem zeker ook een kijkje tussen onze andere vacatures. Wij bekijken graag je carrièremogelijkheden binnen Solid Talent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Ben je helemaal door deze blog geracet? Kijk je nu al uit naar het vervolg? Schrijf je dan zeker in voor onze nieuwsbrief voor extra blogs, informatie en behind-the-scenes te verhalen.

Contacteer ons