6 Tips voor startende Project Engineers

Wij vroegen Ruben hoe zijn job eruitziet en welke tips hij heeft voor startende project engineers in de farma en daarbuiten. Een boeiend gesprek!

Onze collega Ruben is Project Engineer Master Batch Records (MBR) op de verpakkingsafdeling van een groot farmaceutisch bedrijf in Vlaanderen. Hij creëert en ondersteunt het verpakkingsproces van steriele producten, biotech producten en hieraan gerelateerde apparaten.

Wij vroegen Ruben hoe zijn job eruitziet en welke tips hij heeft voor startende project engineers in de farma en daarbuiten. Een boeiend gesprek!

Wat doet een project engineer MBR precies?

Ruben: “Als project engineer MBR ondersteun ik de creatie en de aanpassing van MBR voor verpakkingsoperaties en bijhorende item master datasystemen. Ik onderhoud het huidige MBR-systeem, inclusief methodologie, foutenanalyse en procedures in lijn met cGMP- en andere kwaliteitsvereisten.

Het aanpassen van een verpakkingslijn dient GMP-correct (good manufacturing practice) te gebeuren. Dit kan een impact hebben op hoe het MBR-systeem moet opgebouwd worden. Het volledige proces dient namelijk traceerbaar te zijn om bij eventuele fouten met medicijnen tot op de seconde na te gaan waar die zich voordeden.”

Tip 1: Wees proactief en ondernemend

Ruben: “Als project engineer kijk je erop toe dat processen vlot verlopen. In mijn geval is dat het productieproces. Als er zich problemen voordoen dan moet je ook snel de beste oplossing bieden. Hierdoor moet je soms onder tijdsdruk presteren. Dat is niet altijd eenvoudig, zeker niet voor een beginnend project engineer.

Bovendien krijg je wel eens te maken met complexe zaken. Dat was bij mij niet anders. Zeker als beginner beschik je niet altijd meteen over alle kennis. Daarom moet je een beetje ondernemend zijn en proactief collega’s aanspreken die wél de juiste kennis hebben.

Het is niet jouw verantwoordelijkheid om alles te weten en te kunnen, maar het is wel jouw taak om op tijd te reageren en aan te geven als iets niet zou lukken. Wanneer je bijvoorbeeld vaststelt dat je een bepaalde deadline niet zal halen, is het aan jou om aan de alarmbel te trekken. Door duidelijk te communiceren naar de desbetreffende afdelingen kan er nog tijdig bijgestuurd worden om mogelijke problemen te vermijden.”

Tip 2: Werk stap voor stap en focus op één taak

Ruben: “Een job als project engineer farma biedt veel uitdaging. Dat is leuk maar het brengt ook een zekere verantwoordelijkheid met zich mee. Je kunt je als project engineer eenvoudig verliezen in alle verschillende taken die je moet uitvoeren. Dat heb ik ook ondervonden.

Ik ben niet de beste multitasker. Misschien zijn sommigen hier goed in, maar ik heb gemerkt dat ik optimaal presteer als ik me maar op één taak tegelijkertijd focus. Ik begin pas met een volgende taak wanneer ik de vorige succesvol beëindigd heb.

Mijn tip zou hier dus zijn: werk stap voor stap, niet te gehaast en probeer niet te veel tegelijk te doen, want dit resulteert vaak in half werk. Soms is multitasking nodig, maar tracht dit tot een minimum te beperken.”

Tip 3: Leg jezelf een beetje tijdsdruk op

Ruben: “Parkinson’s Law zegt dat ‘work expands to fill the time available for its completion.” Hier zit veel wijsheid in. Als je jezelf wat tijdsdruk oplegt, dan zal je zien dat het werk waarvoor je vier uur had gerekend misschien wel in twee uur klaar kan zijn.

Ook tijdens meetings zijn tien à vijftien minuten vaak voldoende om de belangrijkste zaken te bespreken. Toch zie je dat vergaderingen waarvoor een uur wordt ingepland, al snel 45 minuten tot een uur duren.

Als project engineer is timemanagement dus zeer belangrijk. Door jezelf in je werk, tijdens meetings en op persoonlijk vlak een beetje tijdsdruk op te leggen, verlies je minder tijd aan zaken die er eigenlijk niet toe doen. Dat werkt veel efficiënter!”

Tip 4: Schenk aandacht aan wat echt belangrijk is

Ruben: “Als project engineer is het belangrijk om prioriteiten te stellen en je enkel te concentreren op de belangrijke aspecten van je job. Je hebt maar een aantal uren per dag waarmee je het moet doen.

Je kan bijvoorbeeld heel wat tijd spenderen aan het opstellen van een mooie e-mail (wat soms noodzakelijk is), maar vaak is het efficiënter om gewoon te bellen of bij iemand langs te gaan.

Je hoeft ook niet aanwezig te zijn bij alle meetings waarvoor collega’s je uitnodigen. Zoals eerder vermeld, ben je al snel (meer dan) een uur kwijt zonder dat je een meerwaarde hebt kunnen bieden. Weeg voor jezelf af wat belangrijk is en wat minder.”

Tip 5: Wees bereid om veel bij te leren

Ruben: “Als startende project engineer moet je ook veel en graag willen bijleren. Niet alleen van ervaren collega’s, maar ook uit boeken en cursussen.

De wereld draait steeds sneller en er wordt steeds meer geëist op kortere tijd. Wanneer je jezelf niet bijschoolt dan loop je kans dat je al snel geen meerwaarde meer kan bieden.”

Tip 6: Ga voor een goede werksfeer

Ruben: “Uiteraard is een goede werksfeer bijzonder belangrijk. Daarom kun je als project engineer best geen 9-to-5 mentaliteit hebben. Overuren horen er vaak bij. Zeker bij een noodgeval wordt de nodige flexibiliteit verwacht. Uiteraard krijg je op andere dagen dan een compensatie voor je overuren, maar flexibiliteit is wel belangrijk.

Een iemand-anders-doet-het-wel-mentaliteit hoort ook niet thuis op de werkvloer. Zoals gezegd is het erg belangrijk om proactief samen te werken met collega’s uit verschillende afdelingen. Je werkt tenslotte als team samen om een opdracht, zoals het productieproces, tot een goed einde te brengen.”

Tip 7: Koffie en smalltalk!

Ruben: “Misschien nog een laatste tip: wil je elke dag met plezier naar je job gaan? Maak dan tijd voor een koffiepauze en smalltalk met collega’s. Vooral op maandag. Zo wordt de week meteen goed ingezet.”

Interesse? Neem vandaag nog contact met ons op!

Heb je een technische wetenschappelijke opleiding genoten, heb je een technische achtergrond en herken je je in de antwoorden van Ruben? Dan is een job als project engineer misschien wel iets voor jou! Klik hier voor meer informatie.

Neem zeker ook een kijkje tussen onze andere vacatures. Solid Talent zoekt voortdurend project engineers in verschillende sectoren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Ben je helemaal door deze blog geracet? Kijk je nu al uit naar het vervolg? Schrijf je dan zeker in voor onze nieuwsbrief voor extra blogs, informatie en behind-the-scenes te verhalen.

Contacteer ons