5 essentiële eigenschappen van een goede werftoezichter

Werftoezichter? Dat is een topjob met véél verantwoordelijkheden. In dit artikel deelt collega Laurenz 5 essentiële eigenschappen van goede werftoezichters!

Wil je aan de slag als werftoezichter? Dan kies je voor een job met veel en uiteenlopende verantwoordelijkheden.

Om je een beter beeld te geven van de jobinhoud van een werftoezichter, vroegen we collega Laurenz naar zijn ervaringen in het vak.

Hieronder vertellen we je eerst wat een werftoezichter precies doet. Daarna deelt Laurenz 5 essentiële eigenschappen van een goede werftoezichter met jou.

Heb jij deze 5 eigenschappen? Dat ontdek je hieronder!

Wat doet een werftoezichter?

Een werftoezichter kijkt erop toe dat de werkzaamheden van een project correct verlopen, volgens de meest geldende bestekvoorwaarden. Hij controleert, registreert en rapporteert de dagelijkse activiteiten om zo een duurzaam product te ontwikkelen. Daarbij houdt hij steeds rekening met de kwaliteit, kwantiteit, mogelijke hinder en veiligheidsnormen.

Een werftoezichter volgt ook de stand van zaken op tijdens werfvergaderingen met (gemeente)besturen, aannemers, studiebureaus, projectleiders en eventuele andere partijen.

Het takenpakket van een werftoezichter bestaat tot slot ook uit administratief werk en verantwoordelijkheden:

  • het dagboek der werken,
  • vorderingsstaten voor periode en eindstaat,
  • document verletdagen,
  • algemene en overige werfdocumenten opstellen,
  • nagaan of alle plannen, bestekken en meetstaten aanwezig zijn,
  • rapportage aan de hand van het nemen van foto’s,

Je leest het: een boeiende, gevarieerde job!

5 eigenschappen van goede werftoezichters

1. Een goede werftoezichter is onpartijdig

Als werftoezichter werk je samen met het bestuur, het studiebureau, de aannemer, eigen werfkrachten… en iedereen heeft daarbij een eigen inbreng in het project. Om een vlotte samenwerking te garanderen, kan je maar beter goed overeenkomen met al deze partijen.

Maar… je kijkt er ook op toe dat de gestelde voorwaarden in de aanbesteding worden nageleefd. Onpartijdigheid is dan ook een belangrijke eigenschap van een goede werftoezichter. Je eigen, persoonlijke mening opdringen is uitgesloten.

2. Een goede werftoezichter is communicatief en kan luisteren

Wanneer je net aan de slag gaat als werftoezichter loop je (zeker in het begin) tegen zaken aan waarvan je minder op de hoogte ben

t. Als starter is het dan belangrijk om je collega’s in de gaten te houden: kijk, luister en leer! Wees niet bang om vragen te stellen, want hieruit leer je net het meest.

Overleg met medewerkers die meer thuis zijn in bepaalde materie. Luister bijvoorbeeld naar wat een kraanman te zeggen heeft. Hij kent zijn vak nu eenmaal het best. Zo verdien je het respect van je collega’s en mensen op de werf, wat de samenwerking alleen maar ten goede kan komen.

Luister ook naar de omgeving, want tijdens werkzaamheden willen buurtbewoners vaak hun hart even luchten met vr

agen en/of klachten. Jij bent dan hun eerste aanspreekpunt. Laat ze dan ook hun verhaal doen, stel ze gerust en bied de nodige informatie aan.

3. Een goede  werftoezichter is kordaat

Een van de belangrijkste taken van een werftoezichter is werkkrachten, indien nodig, vriendelijk maar kordaat terechtwijzen om onveilige situaties en ongevallen te vermijden. In zulke situaties geef je dan een eerste, tweede of zelfs derde aanmaning voor je de verantwoordelijke aanspreekt.

In sommige omstandigheden is het zelfs jouw verantwoordelijkheid om de werkzaamheden en andere activiteiten tijdelijk te onderbreken tot de onveilige situatie verdwijnt.

Solid Talent - Staffing Solutions Advisory

4. Een goede werftoezichter werkt probleemoplossend

Problemen oplossen en kleine brandjes blussen zijn eigen aan de functie van werftoezichter. Je wordt immers dagdagelijks met problemen geconfronteerd. Denk maar aan schade en scheurtjes aan geleverde rioolbuizen, het slechte weer als spelbreker, een buurtbewoner die schade komt aangeven…

Als werftoezichter dien je het hoofd koel te houden, je verantwoordelijke in te lichten en samen met de diverse partijen te zoeken naar mogelijke oplossingen of alternatieven. Dankzij deze ervaringen leer je op termijn zelf beslissingen te nemen over kleinere zaken. Zo hoef je anderen niet altijd ‘lastig te vallen’ met vragen of problemen en ontwikkel je meer zelfstandigheid.

5. Een goede werftoezichter gaat met plezier naar het werk

Doet er zich een probleem voor op de werf? Zorg er dan voor dat je dit probleem de dag zelf nog kan oplossen (of het alleszins probeert) of signaleer het alvast. Zo lig je er ’s nachts niet wakker van en ga je elke dag met een fris hoofd naar je werk.

Geef tijdig aan wanneer de hoeveelheid werk je teveel wordt. Zo kunnen collega’s altijd inspringen. Een goede relatie met je collega’s en andere partijen zorgt er immers voor dat je met plezier naar het werk gaat.

Grijp ook tijdig in als er eens een keertje wat minder werk is. Een werkdag zonder goedgevulde agenda kan soms lang duren! Wees dus steeds goed voorbereid, tijdens pieken én dalen.

Herken je de eigenschappen van een goede werftoezichter in jezelf?

Zeg eens… Herken jij de eigenschappen van een goede werftoezichter in jezelf? En zie je een job als werftoezichter wel zitten? Contacteer ons vrijblijvend voor verdere informatie.

Toch niet helemaal gevonden wat je zocht? Neem dan zeker eens een kijkje tussen onze vacatures. Je vindt er vast een functie die mooi aansluit bij jouw profiel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Ben je helemaal door deze blog geracet? Kijk je nu al uit naar het vervolg? Schrijf je dan zeker in voor onze nieuwsbrief voor extra blogs, informatie en behind-the-scenes te verhalen.

Contacteer ons