De Eco week van Solid Talent

DE 10 ECOLOGISCHE GEBODEN:

 1. Bovenal vermijd plastic!

Dat er te veel plastic op deze wereld is, weten we intussen. Vaak op de baan? Vermijd voorverpakt fastfood, of gooi het op zijn minst in de afvalbak. Ballonnen oplaten tijdens feestjes, please don’t! Leuk om te zien hoe ver ze geraken, maar ballonnen zijn veruit het dodelijkste plastic dat een zeevogel kan inslikken! Wat als je gaat wandelen met de hond? Neem een stuk van een oude krant, dan ben je daar ineens ook van verlost.

Nog meer tips?

https://www.glo-be.be/nl/articles/14-tips-om-plastic-het-milieu-te-voorkomen

https://info.meiplasticvrij.be/algemeen

 

 1. Heilig steeds de herbruikbare zaken.
 • Koffiebeker - Herbruikbare kop: Jouw favoriete koffieshop heeft hoogstwaarschijnlijk al een mooi aanbod staan. 
 • Papieren zakdoeken - Stoffen zakdoeken,
 • Plastic fles - Herbruikbare drinkfles,
 • Plastic folie -  Bewaardoosjes,
 • Plastic rietje Geen, of een metalen of glazen rietje,
 • Plastic tas Herbruikbare tas, kartonnen doos: Solid Talent heeft sinds kort heel mooie herbruikbare tassen, geef ons een seintje en wij bezorgen jou eentje!

Ga op zoek naar winkels met geen of herbruikbare verpakkingen:

Zero waste boodschappen 

Verpakkingsvrije winkels 

Een leuk covertje voor jouw smartphone? Kijk eens op de website van Pelacase. Zij gebruiken het plastic uit de oceaan om een leuk covertje te maken. Leuk design, je steunt een goed doel en bent een trendsetter, het wachten waard!

 1. Zweer niet ijdel, recycleer en upcycle :

De kringloopwinkel is je beste vriend! Heb je tijdens de aanloop naar de zomer ook ineens zoveel zin in het opknappen van je huis? Je tikt in de kringloopwinkel allerlei leuke, oude meubeltjes voor een leuke prijs op de kop die met een goede schuurbeurt en een likje verf helemaal recycled tot op en top moderne meubelstukken!

Gooi oude kleding niet weg! Na een grote schoonmaak van de kast kan je de kledingstukken die nog mooi zijn, naar de kringloopwinkel brengen, zodat andere mensen, er nog plezier van kunnen hebben. Of verkoop ze via Marktplaats, Vinted – app, United Wardrobe (app), …  dan houd jij er ook nog iets aan over! Meer tips? https://www.womenshealthmag.com/nl/duurzaamheid/a25798148/14-manieren-om-te-recyclen-die-je-nog-niet-kende/

 1. Doe nooit wat sluipverbruik is! (met name water en energie)

Weet jij hoeveel apparaten er in jouw huishouden de hele tijd op stand-by staan, klaar om gebruikt te worden? Ook als je uit huis bent of slaapt? Die tv's, microgolfovens en pc's zijn sluipverbruikers, en ze kosten jou tot een vijfde van jouw energiefactuur. Ook opladers van batterijen - voor de gsm of tandenborstel - blijven stroom verbruiken nadat de batterij vol is, of zelfs afgekoppeld. Uittrekken of helemaal uitschakelen is de boodschap. Of makkelijker: gebruik stekkerdozen met een schakelaar en opladers die zichzelf uitschakelen.

 1. Groenten en fruit, zult gij eren.

Carnivoren dat is wat we zijn, maar voor de hoeveelheden vlees die Westerlingen binnenspelen is er geen enkele wetenschappelijke uitleg. De benodigde veestapel, weegt erg zwaar op ons milieu: het methaan uitgestoten door herkauwers, de geproduceerde mest en doordat het voedsel voor al dat vee verbouwd wordt op landbouwgrond die ook mensen nodig hebben. Voer donderdag veggie-dag in! Deze tip is niet enkel goed voor moeder aarde, ook jij zal de voordelen voelen van meer groenten op je bord...

 1. Vlucht het autorijden (voor de korte afstanden), eer het fietsen en carpoolen

Wonen de collega’s in de buurt? Werken jullie of kunnen jullie het werkritme op elkaar afstemmen? Al eens gedacht aan carpoolen?

Het elektrisch fietsen zit in de lift en is bijkomend nog eens gezond, met de zomer voor de deur kan er al eens aan de conditie gewerkt worden? Al gehoord van het fietslease plan? Bij Solid Talent bestaat het al, ook bij jouw werkgever?

 1. Eer het deksel

Kook bijvoorbeeld altijd met het deksel op de pot, dat scheelt 25% kookenergie en bespaart extra doordat je de afzuigkap minder hoeft te gebruiken. De meeste mensen gebruiken te veel water bij het koken. Dat is water én energie verspild.

 1. Wees steeds kuis in uw was- en vriestemperaturen

Denk na over de temperatuur van jouw vriezer. De optimale temperatuur voor een koelkast is tussen de 4 en de 6 graden, voor een diepvriezer is dat -18, lager is onnodig. Ontdooi de diepvriesproducten in de koelkast, dat geeft gratis koeling.

De tijd van de kookwas is voorbij. Met de huidige wasmiddelen krijg je alles schoon bij 40°, ook met ecologische wasmiddelen. Wassen op 60 graden verbruikt bijna twee keer zoveel energie als een was op 40 graden. Een halfvolle wastrommel kost evenveel elektriciteit als een volle. Waarom zou je jouw wastrommel dan niet volstoppen?

 1. Denk aan uw naasten, deel restjes uit

Goed voor het milieu, jouw portemonnee én jouw cool factor. Thuiskoks die altijd met overschot zitten, kunnen terecht op thuisafgehaald.be, of denk gewoon aan de collega’s, organiseer een restjes dag op kantoor! Andere apps tegen voedselverspilling: Toogoodtogo , of een kookboek vol met lekkere recepten voor koken met restjes (https://emptythefridge.be/)  

 1. En begeer nooit iemands gemillimeterd gazon

Het is dieronvriendelijk, groen beton. Er is niets mis met wat klaver en andere plantjes in het gras, en wat wilde bloemen langs de rand. Er zijn prachtige bloemenweides te maken met mengsels van inheemse zaadsoorten. Je zal verbaasd zijn hoeveel diertjes je zal zien als je een hoekje van de tuin echt zijn natuurlijke gang laat gaan. Tips nodig? https://www.velt.be/categorie/gazon

 

Meer tips over ecologisch leven vind je op volgende websites, succes!!

https://greenwayoflife.wordpress.com/

https://www.knack.be/nieuws/planet-earth/de-15-makkelijkste-tips-voor-een-groener-leven/article-normal-91538.html?cookie_check=1553970260

Klimaatopwarming, milieu, ecologisch leven, CO2-uitstoot, hybride wagens, … het zijn begrippen die naar ons hoofd worden geslingerd via het nieuws, kranten en sociale media.Ze klinken bekend in de oren maar wat is hun invloed op ons dagelijks leven?

Solid heeft de tijd genomen om hier even bij stil te staan! Hoe kunnen wij als bedrijf onze ecologische voetafdruk verkleinen? Van 23 tot en met 30 april organiseert Solid de ECO-WEEK! 

We geven jullie dagelijks tips & tricks om bij te dragen aan een beter leefmilieu, tips voor thuis en op het werk. Daarnaast zetten we de mogelijkheid tot het leasen van elektrische fietsen alsook een divers aanbod aan milieuvriendelijke wagens in de kijker.

Hou deze pagina in de gaten voor meer info over onze ECO - WEEK.