Project in de kijker: Turnaround bij Zeeland Refinery

Klanten vragen vaak onze hulp bij grote projecten. Zo werd Solid gevraagd als partner bij de turnaround van Zeeland Refinery. Ontdek dit mooie project nu!

Solid Engineering & Construction is een veelgevraagde partner voor grote projecten zoals turnarounds. Deze grootschalige projecten tonen keer op keer aan dat het juiste talent op de juiste plaats doorslaggevend kan zijn.

Maar wat is een turnaround nu precies? En hoe gaat zo’n turnaround in zijn werk? Om dat uit te leggen, trokken we naar Nieuwdorp, waar op dit moment een turnaround plaatsvindt bij Zeeland Refinery.

Een interessant project!

Wat is een turnaround precies?

Een turnaround (TA) of onderhoudsstop houdt in dat technische installaties buiten gebruik worden genomen om een groot onderhoud uit te voeren.

Tijdens deze periode worden ook inspecties uitgevoerd die normaal gezien niet mogelijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan inwendige inspecties van drukvaten en tanks, of aan delen van de installatie die normaal veel te heet zijn om te inspecteren. Ten slotte is een turnaround het ideale moment om aanpassingen aan de installaties door te voeren.

De turnaround bij Zeeland Refinery

Bij olieraffinaderij Zeeland Refinery draaien de installaties 24 uur per dag. Maar om veilig en goed te blijven functioneren hebben ze wel onderhoud nodig. Meestal vindt een turnaround om de 5 à 10 jaar plaats. De vorige onderhoudsstop dateert van 6 jaar geleden, de volgende zal pas voor binnen 8 jaar zijn.

Een turnaround is een grootschalig project dat veel geld kost. Niet alleen omdat er onderhoudswerkzaamheden plaatsvinden, maar ook omdat de installatie in die periode stilligt. Er kan dan niet geproduceerd worden waardoor er geen inkomsten zijn.

Daarom bereidt Zeeland Refinery een turnaround altijd goed voor. De voorbereiding van de huidige turnaround heeft 2 jaar geduurd. In de periode daarvoor is het bedrijf op zoek gegaan naar gekwalificeerd personeel voor onder andere de inspectieafdeling. En zo kwam Zeeland Refinery terecht bij Solid Engineering & Construction.

“Mede door goede referenties zijn wij in zee gegaan met Solid Engineering & Construction. We zijn alvast zeer tevreden over de samenwerking.” – Zeeland Refinery

Wie werkt er mee aan de huidige turnaround?

Net omdat een turnaround zo’n groot project is, werken er heel wat professionals aan mee. Bij de huidige turnaround zijn momenteel zo’n 2.000 medewerkers betrokken. De General Coördinator heeft de leiding over het project dat wordt opgedeeld in verschillende disciplines.

Het inspectieteam, met aan het hoofd de inspectiecoördinator, bestaat bijvoorbeeld uit 45 medewerkers uit binnen- en buitenland. QA/QC-inspecteur Bas, consultant bij Solid, maakt deel uit van het inspectieteam en staat sinds juni 2019 mee in voor de voorbereidingen van de onderhoudswerken.

Als QA/QC-inspecteur controleert Bas of de aannemers de gewenste kwaliteit leveren, volgens de geldende specificaties en normeringen. Denk bijvoorbeeld aan de controle van fabricageboeken, visuele inspecties of een controle van het uitgevoerde NDO-onderzoek. Kortom: Bas controleert of alle documenten aanwezig zijn om de kwaliteit te waarborgen.

Hoe staat het nu met het project?

Normaal gezien stond het daadwerkelijke onderhoud ingepland over een periode van 4 weken. Het coronavirus heeft echter roet in het eten gegooid. Het is voor Zeeland Refinery namelijk een uitdaging om alle werkzaamheden op een veilige manier uit te voeren met de voorzorgsmaatregelen rond COVID-19 in het achterhoofd.

De voorzorgsmaatregelen zoals social distancing schrijven onder meer voor dat er minder mensen tegelijk op het terrein worden toegelaten. Hierdoor zal de turnaround bijgevolg langer duren.

Door de vertraging op de werkzaamheden zit de grootste uitdaging van deze turnaround volgens QA/QC-inspecteur Bas in het behouden van het overzicht op de werkzaamheden: “Het onderscheid maken tussen de reeds uitgevoerde en geplande werken, is naar mijn mening het moeilijkste.”

Gelukkig zijn er binnen Zeeland Refinery verschillende digitale programma’s voorhanden die het mogelijk maken om de status van de onderhoudswerken op te volgen.

Hoe maakt Solid Engineering & Construction het verschil?

De werknemers die via Solid Engineering & Construction meewerken aan deze turnaround zijn volgens Zeeland Refinery “stuk voor stuk enthousiaste, kundige en hardwerkende mensen waarmee het ook nog eens zeer prettig samenwerken is, wat in deze branche erg waardevol is”.

De medewerkers van Solid zijn ook werkzaam in verschillende disciplines op de site van Zeeland Refinery. Dat heeft volgens QA/QC-inspecteur Bas als voordeel dat collega’s van verschillende afdelingen die moeten samenwerken elkaar sneller aanspreken bij vragen of problemen, wat de samenwerking tijdens de turnaround alleen maar bevordert.

Ook meewerken aan projecten zoals een turnaround?

Ben je na het lezen van dit artikel helemaal overtuigd en wil je graag meewerken aan dergelijke projecten? Neem dan zeker contact met ons op. Wij bekijken graag de mogelijkheden binnen Solid Engineering & Construction.

Bekijk onze vacatures.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Ben je helemaal door deze blog geracet? Kijk je nu al uit naar het vervolg? Schrijf je dan zeker in voor onze nieuwsbrief voor extra blogs, informatie en behind-the-scenes te verhalen.

Contacteer ons