Een job als QA/QC-inspecteur, iets voor jou?

Benieuwd wat een job als QA/QC-inspecteur precies inhoudt? Klik dan hier! Collega Bas, QA/QC-inspecteur bij een turnaround, vertelt je alles over zijn job.

Consultants bij Solid worden regelmatig ingezet voor grote projecten bij gerenommeerde klanten. Deze klanten beschikken namelijk niet altijd over voldoende inhouse expertise en doen daarom beroep op externe consultants.

Een van die consultants is Bas, een ervaren QA/QC-inspecteur die momenteel meewerkt aan een turnaround bij een olieraffinaderij in Nederland. Tijdens dit project worden installaties op de site van de raffinaderij tijdelijk stilgelegd voor het nodige onderhoud en inspecties.

Wat de taak van Bas tijdens de turnaround precies inhoudt en of een job als QA/QC-inspecteur iets voor jou is? Dat lees je hier!

Hoi Bas, kan je uitleggen wat jouw huidige functie precies inhoudt?

Bas: “Ik ben al sinds juni 2019 betrokken bij de voorbereidingen van een turnaround op de site van een olieraffinaderij. Sindsdien maak ik deel uit van het inspectieteam dat bestaat uit meerdere QA/QC-inspecteurs, onder leiding van de inspectiecoördinator.

QA/QC staat voor ‘quality assurance’ en ‘quality control’. Als QA/QC-inspecteur controleer ik of de contractoren de gewenste kwaliteit leveren volgens de geldende normeringen en specificaties. Dit houdt niet alleen in dat ik fysieke controles in de fabriek uitvoer, maar ook dat ik aanwezig ben wanneer proeven worden uitgevoerd, bijvoorbeeld de hydrostatische persproef. Daarnaast kijk ik ook na of alle documenten aanwezig zijn om de gewenste kwaliteit te waarborgen: lasdocumentatie, NDO-rapportages, fabricageboeken, …”

Hoe ziet jouw dag er ongeveer uit?

Bas: “We beginnen de dag steevast met een bakje koffie onder collega’s. Daarna controleren we de mailbox en behandelen we diverse IRS-aanvragen. Vaak staan er verschillende inspecties bij de contractor gepland. Als QA/QC-inspecteur kom ik dus op verschillende plaatsen en afdelingen op de site. Voor het einde van de dag rapporteren we de inspectie-activiteiten in onze digitale systemen.

Wat dit project zo bijzonder maakt, zijn de uitzonderlijke omstandigheden waarin we vandaag werken. De grootste uitdaging in mijn werk zijn terug te leiden naar de geldende coronamaatregelen op de site. Het is voor onze werkgever zoeken om de turnaround zo efficiënt en veilig mogelijk te laten plaatsvinden. Door de regels rond social distancing en dergelijke werken we nu op een andere manier dan we normaal zouden doen. Dat is toch wel heel bijzonder.”

Wat vind je zo leuk aan je job als QA/QC-inspecteur?

Bas: “Ik vind de interactie met collega’s uit de verschillende disciplines op de site van dit project heel leuk. Bovendien zijn er meerdere consultants van Solid Engineering & Construction betrokken op verschillende afdelingen. Dit gemeenschappelijke punt maakt het makkelijker om contacten te leggen.

Daarnaast vind ik het fijn dat ik als QA/QC-inspecteur mijn theoretische en praktische kennis kan combineren tijdens dit project. Je moet wel heel standvastig zijn. Er kan al wel eens een discussie ontstaan bij de contractor wanneer iets niet naar wens is uitgevoerd. Op dit moment moet je stevig in je schoenen staan en vasthouden aan de geldende kwaliteitsnormen.

Bedankt Bas voor het gesprek! Wij wensen je nog veel succes tijdens dit uitdagende project.

Zie jij een job zoals die van Bas wel zitten? Overweeg je om ook aan de slag te gaan binnen de industriële sector? Neem dan zeker eens een kijkje tussen onze vacatures, er staat vast iets tussen voor jou.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Ben je helemaal door deze blog geracet? Kijk je nu al uit naar het vervolg? Schrijf je dan zeker in voor onze nieuwsbrief voor extra blogs, informatie en behind-the-scenes te verhalen.

Contacteer ons