Project Engineer E&I: een boeiende job met veel verantwoordelijkheid

Project Engineers spelen een cruciale rol bij nieuwe projecten. Benieuwd wat een Project Engineer E&I precies doet? Collega Frederik legt het je uit!

Aan één project werken meestal verschillende afdelingen, specialisten en technische profielen.

Hoe zorgen ze er samen voor dat het project tot een goed einde wordt gebracht? Niet alleen de Project Managers, maar ook de Project Engineers spelen daarbij een belangrijke rol!

Collega Frederik, Project Engineer Elektriciteit en Instrumentatie (E&I), gaf ons een inkijk in zijn vak. Hieronder vertelt hij je alles wat je moet weten over een job als Project Engineer E&I.

Benieuwd? Lees dan snel verder!

Dag Frederik. Om te beginnen bij het begin: wanneer is je carrière bij Solid Talent gestart?

Frederik: Ik werk sinds 2012 als consultant binnen Elektriciteit en Instrumentatie (E&I) voor Solid Talent. De eerste jaren in de functie van Designer E&I, de laatste twee jaar als Project Engineer E&I.

Als E&I Designer stond ik in voor het ontwerp van nieuwe schakel- en PLC-sturingsborden. Voor de plannen en schema’s werkte ik voornamelijk met het tekenpakket EPLAN p8, een softwareprogramma dat de gegevens van een database rechtstreeks koppelt aan je tekening.

Een heel interessante job!

Waarom ben je overgeschakeld naar je huidige functie als Project Engineer E&I?

Frederik: Hoewel ik zeker tevreden was in mijn job als Designer E&I, groeide mijn ambitie om zelf nog meer verantwoordelijkheid en initiatief te nemen tijdens projecten. Een Designer E&I wordt namelijk vooral bij een project betrokken voor het ontwerpen van installaties, dus niet bij het hele project.

Ik wilde dus graag verder doorgroeien. Waar ik vroeger als E&I Designer voor mijn ontwerpen werd aangestuurd, neem ik nu zelf meer de touwtjes in handen. In mijn huidige job heb ik veel meer verantwoordelijkheid.

Leg eens uit Frederik, wat doet een Project Engineer E&I eigenlijk precies?

Frederik: Als Project Engineer ben ik tijdens projecten verantwoordelijk voor alles wat te maken heeft met technische onderdelen, constructies, installaties of systemen op het vlak van Elektriciteit en Instrumentatie (E&I).

Ik onderzoek de huidige, werkende processen of werk een oplossing uit voor nieuwe projecten. Hiervoor moet ik de installaties en de vragen van de opdrachtgever goed begrijpen.

Als Project Engineer ligt de nadruk dan ook vooral op het verzamelen en verwerven van correcte informatie. Deze informatie gaat namelijk rechtstreeks naar de Designer E&I zodat hij of zij op basis van mijn input een tekening kan maken voor een nieuw ontwerp.

“Het allerbelangrijkste is dat we een project steeds veilig kunnen opleveren en dat de opdrachtgever tevreden is. Dat is voor mij als Project Engineer E&I altijd weer een memorabel moment.”

Doet een Project Engineer E&I dan vooral aan pre-engineering?

Frederik: Neen! Pre-engineering is een onderdeel van de job, maar het gaat veel verder dan dat. Een Project Engineer E&I werkt projecten mee uit van A tot Z, van conceptfase tot oplevering. Daardoor werk je vaak langere tijd mee aan grote projecten.

Hoe verloopt een nieuw project dan voor een Project Engineer E&I?

Frederik: Bij aanvang van een nieuw project ga ik samen met de Project Manager en de opdrachtgever aan tafel zitten voor een briefing en eventueel een eerste concept. Vervolgens maak ik een inschatting van de studiekosten E&I en stel ik een budgetraming op van de uitvoeringskosten. Ik werk ook één of meerdere concepten uit om voor te leggen aan de opdrachtgever.

Als het concept besproken en vastgelegd is, schakel ik een Designer E&I in om detailschema’s op te stellen. Intussen stel ik als Project Engineer E&I een lastenboek of technisch bestek op voor de elektrische aannemers. In dit lastenboek staat de scope – de aard, omvang en beperkingen – van de werkzaamheden en de installatiegebruiken die bij de opdrachtgever van toepassing zijn.

En daarna?

Frederik: Zodra de documenten klaar zijn, stuur ik het lastenboek en de schema’s uit naar verschillende aannemers voor een prijsaanvraag. Om een duidelijk beeld te krijgen van het kostenplaatje stel ik de ontvangen offertes technisch gelijk en bespreek ik ze met de dienst aankoop. Zo kan het beste voorstel commercieel onderhandeld worden.

Na de bestelling sta ik als Project Engineer E&I de elektrisch aannemer bij met technisch advies. Ik volg de werken on site op en zie erop toe dat de nieuwe installatie veilig en met de juiste keuringen in dienst wordt genomen.

Interessant! Kan je ook enkele voorbeelden geven van projecten waaraan je hebt meegewerkt?

Frederik: Zeker! Tijdens enkele recente projecten stond ik in voor het vernieuwen van alle instrumentatie op een zuurontspanstation en het bouwen van een nieuw aardgasontspanstation.

Ik heb ook al meegewerkt aan de bouw en aanleg van een ondergrondse zuurstofleiding over een traject van 1,3 kilometer. Tijdens dit project was ik ook betrokken bij de bouw van de ontspanbunker waar deze leiding aankomt.

Als Project Engineer E&I bouw ik mee aan de fabrieken van de toekomst. In 2016 werkte ik bijvoorbeeld mee aan een nieuwe pannenoven bij een staalfabriek. Deze oven moet het mogelijk maken om een nieuw soort ‘hoogsterkte’-staal (sterker staal met een langer gewicht dan de klassieke variant) te produceren voor de automobielindustrie.

Werkt een Project Engineer E&I dan vooral in de (petro)chemische sector?

Frederik: Het klopt dat Project Engineers E&I veelgevraagd zijn in de chemische en petrochemische nijverheid.

In deze sectoren zijn metingen van bijvoorbeeld temperatuur, druk of debiet cruciaal voor het werkproces en daarom worden er dagelijks metingen en regelingen vernieuwd en bijgeplaatst.

Uiteraard kan je als Project Engineer E&I ook aan de slag in andere sectoren, hoor! Binnen de bouw, industrie of farma zoeken ze ook profielen met een E&I-achtergrond.

Met welke profielen werk je als Project Engineer vooral nauw samen?

Frederik: In de eerste plaats stuur ik E&I Designers aan. Op basis van de informatie die ik aanlever, maken de designers detailschema’s op voor de installaties die gebouwd moeten worden. Zij moeten dus eerst wachten op mijn input voor ze aan de slag kunnen gaan.

Daarnaast werk ik vaak ook nauw samen met Project Managers, meestal werknemers van de opdrachtgever zelf. De Project Managers houden mee toezicht op de gang van zaken tijdens het project, maar houden zich vooral bezig met de planning en communicatie met de leidinggevenden en verschillende stakeholders. Het technische aspect van het project is mijn specialiteit.

Tot slot kom ik ook rechtstreeks in contact met de opdrachtgever zelf. Ik neem dus in feite verschillende rollen aan.

En er komt dus ook veel verantwoordelijkheid kijken bij je job?

Frederik: Ja, en het gaat zelfs verder dan dat! Een deel van mijn job als Project Engineer E&I heeft ook te maken met veiligheid. We proberen de processen namelijk zo veilig mogelijk te ontwerpen zodat we de veiligheid van de arbeiders optimaal kunnen garanderen.

Om een concreet voorbeeld te geven: vroeger moesten arbeiders ter plaatse gaan om manometers uit te lezen. Deze meetsystemen staan vaak onder hoge druk en wanneer ze voorzien zijn van een gevaarlijk medium zoals stikstof, waterstof, giftig of explosief gas wordt het gevaarlijk.

En waar springen jullie dan in?

Frederik: Om het risico op lekkage of verstikking te vermijden, hebben we er toen voor gezorgd dat de arbeiders de waarden van de manometers kunnen uitlezen vanop een scherm in een centrale controlekamer. Zo hoeven ze niet meer ter plaatse te gaan wanneer de installatie onder hoge druk staat.

We voorzien ook veiligheidssystemen op bijvoorbeeld toegangsdeuren naar gevaarlijke zones. Hiervoor werken we met roterende delen zoals haspels of motoren. Wanneer een arbeider zo’n deur onverwacht opent, valt de installatie meteen uit dankzij de sensoren die we op de deur geplaatst hebben.

Klinkt als een interessante job! Aan welk type projecten hoop je in de toekomst nog mee te werken, Frederik? 

Frederik: Ik ben de laatste jaren voornamelijk actief geweest in de staalindustrie. Ik hoop in de toekomst ook eens in andere sectoren te kunnen werken, dit om mijn waaier aan kennis zoveel mogelijk uit te breiden. Projecten in de chemische of farmaceutische sector spreken me wel aan.

Het allerbelangrijkste is dat we een project steeds veilig kunnen opleveren en dat de opdrachtgever tevreden is. Dat is voor mij als Project Engineer E&I altijd weer een memorabel moment.

Bedankt voor je enthousiasme Frederik! En nog heel veel succes met je volgende projecten!

 

Ook aan de slag als Project Engineer?

Heb je na het lezen van dit interview nog vragen over de job van Project Engineer E&I? Aarzel dan niet om ons te contacteren!

Wil jij ook aan de slag als Project Engineer binnen de industrie, bouw of farma? Neem dan zeker eens een kijkje tussen onze vacatures!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Ben je helemaal door deze blog geracet? Kijk je nu al uit naar het vervolg? Schrijf je dan zeker in voor onze nieuwsbrief voor extra blogs, informatie en behind-the-scenes te verhalen.

Contacteer ons