5 vooroordelen over een job als technisch consultant

Hou je van techniek, maar twijfel je of een job als technisch consultant je ding is? Wij kaarten de vooroordelen aan en tonen je wat je écht mag verwachten!

Heb je een passie voor techniek, maar weet je niet of een job als technisch consultant iets voor jou is? Dan is wat extra voorkennis erg handig! Zonder enige voorkennis kan je immers moeilijk inschatten hoe een carrière in de technische sector eruit zal zien.

De technische wereld krijgt echter vaak met heel wat (foutieve) vooroordelen te maken. Gelukkig is de sector momenteel bezig aan een positieve inhaalbeweging. Stilaan kiezen steeds meer studenten daardoor voor technische opleidingen.

Zie jij een job als technisch consultant wel zitten? Dan heb je vast weleens één of meerdere vooroordelen voorbij horen komen. Jammer, want een job als technisch consultant heeft zóveel te bieden.

Hieronder kaarten we de vooroordelen aan en tonen we je wat je écht mag verwachten!

Wat is een technisch consultant?

Voor we de vooroordelen erbij halen, eerst nog even dit: wat is een technisch consultant eigenlijk?

Wel, de term technisch consultant is een overkoepelend begrip voor consultants die als onafhankelijke partij technische expertise delen met klanten die op zoek zijn naar kennis en knowhow binnen een bepaald vakgebied.

Als technisch consultant kan je bij Solid Talent dan ook aan de slag in verschillende sectoren zoals de bouw en de industrie, maar ook in Life Sciences, Transport, Energie- en Logistiek.

In de officesector zijn we bijvoorbeeld op zoek naar profielen die projectondersteuning bieden aan de technische wereld. In de industriële sector kan je aan de slag in onder andere piping en mechanical en E&I en hardware.

In de bouwsector zijn talenten in verschillende vakgebieden welkom: techniekenalgemene bouwkunde, industriële bouwkunde… En voor life sciences zoeken we momenteel profielen in HVAC, E&I, Machine/process automatization,….

Dit zijn uiteraard maar enkele voorbeelden van sectoren waar we (technische) consultants zoeken. Bekijk hier een overzicht van al onze vacatures.

Technisch consultant, iets voor jou?

Je weet nu wat een technisch consultant is, maar is de job ook iets voor jou? Solid Talent legt je aan de hand van 5 vooroordelen uit wat een job als technisch consultant je nu écht te bieden heeft.

Vooroordeel 1: De technische sector biedt weinig werkzekerheid

De technische wereld is altijd op zoek naar nieuw technisch talent. Daarom biedt een job als technisch consultant steeds voldoende werkzekerheid. Sterker nog: heel wat technische jobs staan hoog in de lijst van knelpuntberoepen.

In de bouw, life sciences en de industriële sector is men op zoek naar getalenteerde profielen. Je zal dus met open armen ontvangen worden en de nieuwe projecten zullen je om de oren vliegen.

Heb je een passie voor techniek? Heb je een technische opleiding achter de rug? Dan is een job als technisch consultant geknipt voor jou! Neem zeker een kijkje tussen onze vacatures, want wij zijn dringend op zoek naar jou!

Vooroordeel 2: Technische functies zijn vaak asociaal

De tijden waarin technische profielen een kluizenaarsbestaan leidden, zijn allang voorbij. Goed, je werkt voornamelijk met technische plannen of machines, maar dat wil niet zeggen dat je als technisch consultant een eenzame carrière tegemoet gaat. Integendeel, social skills komen zeker van pas!

Als technisch consultant zal je mensen coachen en motiveren, maar moet je ook kunnen luisteren om te onderhandelen en te analyseren. Wanneer er zich een conflict voordoet, mag je dat zeker niet uit de weg gaan.

Verder staan technische consultants met veel verschillende partijen in contact. Denk bijvoorbeeld aan collega’s, teamgenoten, contractoren, werfpersoneel, leidinggevenden of klanten. Werk je dus graag met andere mensen? En kan je goed met verschillende profielen om? Dan is een job als technisch consultant mogelijk iets voor jou!

Vooroordeel 3: Een technisch consultant heeft zeer slechte werkuren

De werkuren van een technisch consultant hangen voornamelijk af van de sector, regio en de aard van de opdrachten. Niet te snel oordelen dus!

Voor sommige opdrachten zal je uiteraard wel in regio’s over heel België (en soms ook Nederland) werken. Aangezien de afstand tussen je woonplaats en je werk vaak wijzigt, kan het zijn dat je dus een groot stuk van het land zien vanuit je auto.

Een technisch consultant presteert bovendien ook best veel uren, al staat daar natuurlijk wel iets tegenover: zo krijgen onze consultants véél vrijheid. Ze mogen helemaal zelf hun agenda inplannen, zonder dat een baas de hele dag op hun vingers zit te kijken.

En uiteraard krijg je als technisch consultant zelf voldoende inspraak in de opdrachten die je al dan niet aanneemt of weigert.

Vooroordeel 4: Technische consultants hebben weinig doorgroeimogelijkheden

Solid Talent heeft een oog voor talent en bood ondertussen al heel wat getalenteerde profielen een kans, technische en niet-technische profielen. Hierdoor deden deze consultants ervaring op en groeiden ze door naar een hogere functie binnen hun vakgebied.

Ben je een techneut met veel ambitie? Dan krijg je dus ook als technisch consultant zeker de mogelijkheid om hogerop te geraken. Bijvoorbeeld door te groeien van ploegbaas tot werfleider. Indien nodig kunnen we je zelfs de nodige extra opleidingen aanbieden om je doel te bereiken.

Wil je weten welke eigenschappen een consultant, naast ambitie, verder nog moet bezitten? Ontdek aan de hand van deze zes vragen of er een consultant in jou schuilt.

Vooroordeel 5: Een job als technisch consultant is eentonig

Werken als technisch consultant houdt in dat je zal meewerken aan verschillende nieuwe projecten die veel afwisseling bieden. Zo kom je telkens nieuwe mensen en uitdagingen tegen die je iets bijleren dat je kan meenemen naar je volgende project.

Bovendien zijn onze consultants het er allemaal over eens: “Geen enkele dag is hetzelfde.” Elke dag krijg je nieuwe uitdagingen voorgeschoteld en zal je takenpakket er anders uitzien. Een job als technisch consultant is dus allesbehalve eentonig.

Overweeg je een carrière als technisch consultant?

Ben je na het lezen van dit artikel helemaal overtuigd? Overweeg je om aan de slag te gaan als technisch consultant? Neem dan zeker contact met ons op, Solid Talent luistert graag naar jouw verhaal!

Neem zeker ook al eens een kijkje tussen onze vacatures. We zoeken altijd nieuwe talenten binnen verschillende sectoren. Er staat vast iets tussen voor jou!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Ben je helemaal door deze blog geracet? Kijk je nu al uit naar het vervolg? Schrijf je dan zeker in voor onze nieuwsbrief voor extra blogs, informatie en behind-the-scenes te verhalen.

Contacteer ons