Werfleider: een verrassende job met veel variatie!

Wij hebben bij Solid Talent verschillende werfleiders in dienst die in het vak gerold én gegroeid zijn.

Welke opleiding moet je volgen om werfleider bouw te worden? Op die vraag kunnen we je geen eenduidig antwoord geven. Natuurlijk is een technische opleiding interessant, maar (mensen)kennis en vaardigheden zijn minstens even belangrijk!

Wij hebben bij Solid Talent verschillende werfleiders in dienst die in het vak gerold én gegroeid zijn. Wij stimuleren dat ook: je leert het beste én het meeste door op projecten met ervaren collega’s mee te lopen.

Heb jij interesse in de bouwsector? Kun je met iedereen communiceren en vervelende situaties ontmijnen? Lees dan zeker verder! Onze collega Dirk vertelt je graag wat je nodig hebt om een goede werfleider te worden.

Zoek balans tussen assertiviteit en bescheidenheid

In de bouwsector moet je je mannetje kunnen staan en voor jezelf durven opkomen. Maar je moet ook voorzichtig zijn. Werfleider Dirk: “Startende werfleiders die vanaf dag één hoog van de toren blazen, boeken weinig respect en succes.”

Zoek en bewaak altijd de balans tussen assertiviteit en bescheidenheid. Je mag als werfleider gerust je mening delen. Dat moet zelfs. Je partners op de werf hebben wellicht niet liever. Maar doe dit op een respectvolle en gepaste wijze. Zo houd je iedereen tevreden.

Trek je kameleonpak aan

Als werfleider moet je met verschillende partijen kunnen samenwerken en communiceren. Onderaannemers, eigen mensen, ploegbazen, projectleiders, architecten, bouwheren, … je zal ze allemaal tegenkomen.

Daarom is het belangrijk dat je de nodige sociale vaardigheden hebt om met al deze partijen een goede relatie op te bouwen – en te onderhouden.

Zoek je een win-win voor alle partijen in het project? Zorg er dan voor dat je je zoals een kameleon kunt aanpassen aan de situatie en de persoon die voor je staat. Als werfleider moet je mensen goed kunnen lezen. Door correct te geven en nemen, houd je iedereen tevreden en zal het gemeenschappelijk doel gehaald worden. Flexibel zijn. Daar draait het om.

Eerlijkheid duurt het langst

Vergissingen zijn menselijk en kunnen zelfs de meest ervaren collega’s overkomen. Aan jou om je fouten eerlijk toe te geven. Zo laat je ook zien dat je als werfleider verantwoordelijkheid kan nemen.

Dus of je nu een minimale misstap of een kanjer van een flater hebt begaan, je werkomgeving zal veel waarde hechten aan de manier waarop je je fout aanpakt.

Wees in je functie van werfleider ook altijd eerlijk naar collega’s en partners toe. Het is soms lastig om kritiek te geven op het geleverde werk of de werkmethode, maar met de juiste balans tussen bescheidenheid en assertiviteit komt het allemaal goed!

Zoek evenwicht tussen overzicht en details

Het verloop van een project op een bouwwerf kan soms overweldigend zijn. Een job als werfleider brengt dan ook heel wat verantwoordelijkheden met zich mee.

Het is jouw taak om langs de ene kant het overzicht over de planning en de kosten te bewaren. Langs de andere kan moet je je kunnen verdiepen in de werf en alles wat daarbij hoort, zoals het lastenboek.

Werfleider Dirk: “Iemand die star is en niet kan afwijken van de initiële plannen zoals beschreven in het lastenboek zal het moeilijk krijgen.” Daarom is een goed evenwicht tussen overzicht en de details toch wel belangrijk.

Klinkt interessant. Hoe word ik werfleider?

Heb jij interesse in techniek, ben je sociaal en communicatief vaardig en zoek je een afwisselende job waar je elke dag bijleert? Dan ben jij misschien wel onze volgende werfleider! Klik hier voor meer informatie.

Neem zeker ook een kijkje tussen onze andere vacatures.Wij investeren bij Solid Talent graag in de opleiding van onze mensen. Dus heb je ervaring of wil je net veel ervaring opdoen: let’s talk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Ben je helemaal door deze blog geracet? Kijk je nu al uit naar het vervolg? Schrijf je dan zeker in voor onze nieuwsbrief voor extra blogs, informatie en behind-the-scenes te verhalen.

Contacteer ons