Technisch consultant Cindy: een sterke vrouw in een technische mannenwereld

Het verhaal van collega Cindy toont dat ambitie, spontaniteit en de juiste capaciteiten je ver kunnen brengen. Lees hier het verhaal van een sterke vrouw!

Solid-talent-Cindy

Als vrouw je mannetje staan in een technische mannenwereld? Collega Cindy bewijst dat het kan! Cindy werkt al enkele jaren voor Solid Talent bij een groot internationaal staalbedrijf en groeide er uit tot technisch consultant.

Cindy’s unieke verhaal toont dat ambitie, spontaniteit en de juiste capaciteiten je ver kunnen brengen. Lees hieronder het verhaal van een sterke vrouw!

Dag Cindy, vertel eens hoe je bij je huidige werkgever in de staalindustrie terecht bent gekomen?

Cindy: “Voor ik bij Solid Talent aan de slag ging, werkte ik voor een groot internationaal bedrijf in de zuivelindustrie. Toen we het bericht kregen dat onze vestiging zou gaan sluiten, ging ik op zoek naar een nieuwe uitdaging. Ik wou bezig zijn, werken, iets om handen hebben, en zo kwam ik bij Solid Talent terecht. Zij boden me een job aan in de staalindustrie.

Ik ging in eerste instantie aan de slag op de afdeling van de warmwals. Dat is de afdeling waar staalplaten worden gemaakt en op een plaatrol worden gedraaid. Ik was er verantwoordelijk voor de inkoop van elektrische reserveonderdelen, een meer administratieve job. Ik deed mijn job heel graag, maar door financiële hervormingen was er na een tijdje helaas geen plaats meer voor mij.

Dankzij Solid Talent ben ik, na een kleine uitstap naar een ander bedrijf, terug aan de slag gegaan bij mij huidige opdrachtgever. Ze zochten namelijk iemand voor de organisatie van het artikelbeheer. En aangezien ze tevreden waren over mijn werk, was ik een grote kanshebber.”

Waarin verschilde je job in artikelbeheer met je vroegere functie bij de warmwals?

Cindy: “In de afdeling van de warmwals maakte ik deel uit van één afdeling binnen het bedrijf. Bij het artikelbeheer kreeg ik als lid van het overkoepelend orgaan veel meer verantwoordelijkheden.

Artikelbeheer gaat over alle reserveonderdelen over gans het bedrijf, maar dan op globaal niveau. Het codificatiesysteem bestond erin dat één bepaald artikel in het magazijn bij één artikelnummer hoorde. Het probleem was dat op verschillende sites eenzelfde artikel soms een ander artikelnummer had.

Er moest dus eigenlijk een nieuwe, geharmoniseerde databank komen op globaal niveau, waarin één reserveonderdeel of artikel overal één en hetzelfde artikelnummer heeft. Dit maakt het ook gemakkelijker om later de databank te raadplegen en direct een overzicht te krijgen van de stock.”

Cindy-Solid-talent

Hoe heb je samen met je collega’s dit project aangepakt?

Cindy: “Op elke afzonderlijke en internationale site van ons bedrijf was één persoon verantwoordelijk voor dit project. Ik was de verantwoordelijke voor de site in Gent. Mijn collega’s en ik staken de koppen samen, tijdens meetings in Luxemburg, om te bekijken hoe we dit zouden aanpakken.

Om die geharmoniseerde databank aan te maken moesten we alle informatie over de reserveonderdelen uit elkaar trekken in afzonderlijke stukjes. Daarvoor heb je heel wat technische kennis nodig: het aantal kilowatt en toeren van een motor, het verschil tussen een wisselstroom en gelijkstroom. Niet altijd even gemakkelijk.

We werkten samen met een vertaalbureau zo konden we de artikels uitsplitsen en definiëren in het Nederlands. Deze informatie werd vervolgens terugvertaald naar het Engels zodat ook andere landen hiermee aan de slag konden in hun eigen taal. Een hele ‘transactie’ die ik mee moest coördineren. Er zat dus een stuk projectmanagement in mijn job.”

“In mijn functie is heel wat technische kennis nodig. Er zit bovendien ook een stuk projectmanagement in mijn job.”

Dat is een pak meer verantwoordelijkheid, toch?

Cindy: “Klopt. Eigenlijk ben ik officieel aangenomen als ‘reviewer’, maar ik sta nu bijvoorbeeld meer in voor planning, opvolging, coördinatie, coaching, het geven van opleidingen, enzovoort.

Ik ben nogal een bezige bij en heb voldoende uitdaging in mijn job nodig. Mij moet je niet aan een bureau zetten om van nine to five alleen maar inputwerk te leveren. Ik wil voor iets kunnen staan en zeggen ‘kijk, ik heb dat mee helpen realiseren’.

Van sommige dingen denk ik: ‘als je me dat 10 jaar geleden had gevraagd, dan zou ik gezegd hebben dat het mijn petje te boven zou gaan. Ik kan dat totaal niet’. Maar nu merk ik: je groeit daarin. Je leert de mensen, de sector en vooral de denkwijze van het bedrijf beter kennen. Solid Talent heeft me ook de kansen gegeven om verder te groeien in mijn carrière en daar ben ik hen heel dankbaar voor.

“Solid Talent heeft me ook de kansen gegeven om verder te groeien in mijn carrière en daar ben ik hen heel dankbaar voor.”

Wat doe je nu precies in je huidige job?

Cindy: “Tegen vreemden zeg ik meestal dat ik meewerk aan het digitaliseren van het veiligheidssysteem van een groot internationaal bedrijf in de staalindustrie. Dat is compact en verstaanbaar (lacht).

Vooraleer we met een toestel of installatie aan de slag gaan moeten we het ‘in beslag nemen’. Dit betekent dat we de installatie of het toestel veiligstellen, zowel op mechanisch als op elektrisch niveau. Dit doen we om de veiligheid op de site van het bedrijf zoveel mogelijk te garanderen.

In Gent werken we momenteel met Wi-care, een veiligheidsprocedure die we binnenkort ook op globaal niveau zullen implementeren. Hiervoor hebben we een systeem ontworpen in VEI-SAP, een speciaal softwareprogramma, dat nog in zijn kinderschoenen staat . De bedoeling is dat onze mensen binnenkort via hun PDA, of personal digital assistant, heel makkelijk de verschillende stappen volgen om een toestel op de juiste manier in beslag te nemen.

Samen met mijn collega’s denk ik na over de software en bekijk ik vooral wat het systeem allemaal moet kunnen om de inbeslagname op een juiste manier te laten verlopen. Ik moet dus technische plannen kunnen lezen om uit te tekenen hoe onze mensen toestellen of installaties in beslag moeten nemen. Het gaat dus vooral om code en codering, niet simpel, maar wel heel veilig!”

Solid-talent-Cindy-stories

Hoe werkt het systeem dan concreet?

Cindy: “Wel, zoals ik al zei, het staat nog in zijn kinderschoenen, maar concreet leggen we via VEI-SAP de werking van een nieuw toestel of installatie uit aan onze medewerkers. Een basiskennis SAP is daarvoor echt noodzakelijk.

Alle onderdelen, elke afsluiter en elke schakelaar, van de nieuwe installatie krijgen een QR-code. Wij koppelen deze code vervolgens aan SAP. De werknemers moeten de QR- codes scannen om de installatie op de juiste manier in beslag te nemen. Ze kunnen deze niet overslaan of een andere scannen en moeten dus de volledige veiligheidsprocedure doorlopen.

SAP laat niet toe om een werkvergunning of veiligheidsattest uit te reiken als niet alle punten ‘uitgeschakeld’ zijn. Zo garanderen we de veiligheid op de site van het bedrijf.”

“Samen met mijn collega’s garandeer ik de veiligheid op de site van ons bedrijf.”

Interessant! Zeg eens, hoe is het om als vrouw te werken in een mannenwereld?

Cindy: “Het is inderdaad een mannenwereld en meestal loop ik hier ook gewoon rond in een overall om naar de installaties te gaan kijken, controles uit te voeren, de mensen op te volgen, inbeslagnames te coördineren, … Maar als vrouw kleed ik me ook wel eens op en kom ik graag netjes voor de dag.

In een mannenomgeving moet je als vrouw tegen een stootje kunnen. Toch zou ik nooit in een vrouwenwereld kunnen werken. Aan mannelijke collega’s weet je wat je hebt, ze zijn straight tot he point en zeggen waar het op staat. Soms is dat hard, maar ik waardeer het enorm en dat heb je, naar mijn mening, niet altijd met een vrouw.”

“Aan mannelijke collega’s weet je wat je hebt, ze zijn straight tot he point en zeggen waar het op staat.”

Cindy, wat vind je het mooiste aan je job?

Cindy: “De appreciatie die ik krijg. Ik ben hier vaak met dingen bezig waarvan mijn mannelijke collega’s zeggen: ‘je moet het maar doen als vrouw’. Ze vinden het niet zomaar ‘normaal’ wat ik hier doe. Onze werknemers krijgen coaching van mij, maar beschouwen het niet als een verplichting.

Ik krijg af en toe eens een boeketje bloemen of een doos pralines en als ik iets vraag, dan doen ze dat ook meteen. Zij weten ook dat als ik hen kan ondersteunen of helpen bij iets, dat ik dat ook direct zal doen.

Ik krijg zelfs appreciatie van hogerhand. Die zeggen weleens dat ik een standbeeld verdien voor wat ik doe en dat is heel leuk om te horen. Ze kennen mijn capaciteiten en geven me de vrijheid om mijn eigen taken en planning te maken. Heel leuk!”

“Mijn mannelijke collega’s vinden het niet zomaar ‘normaal’ wat ik hier doe. Ze zeggen weleens ‘je moet het maar doen als vrouw.’’

Solid Talent is je werkgever, hoe sta je tegenover Solid Talent?

Cindy: “Ik sta heel positief tegenover Solid Talent. Je moet bij Solid Talent niet de papieren op tafel leggen om te bewijzen wat je gestudeerd hebt. Zij kijken verder dan dat. Je spontaniteit, positieve instelling en persoonlijkheid maken bijvoorbeeld ook een verschil. Solid ziet het verschil tussen iemand die het écht wil en iemand die alleen de papieren ervoor heeft en het zou moeten kunnen.

Solid geeft je ook de kans om je te profileren binnen een bepaald bedrijf. Ze zorgen voor een goeie match tussen het gezochte profiel en de beschikbare werknemers. Ze kijken goed naar wie ze waar kunnen plaatsen.

Verder hou ik ook van de vlakke structuur van Solid Talent. Als er bijvoorbeeld iemand nieuw begint op de site van het bedrijf, komt iedereen van Solid Talent samen en ontbijten we met koffiekoeken. CEO’s Stijn en Christophe zijn daar ook bij, want zij willen dicht bij de mensen staan en de connectie met de werkvloer behouden. Er is dan geen barrière of ‘niveauverschil’ tussen werkgevers en werknemers. Ik doe me niet anders voor of gedraag me niet anders omdat mijn baas hier langskomt.

Ten slotte laat Solid Talent je ook vrij. Ze controleren je niet en staan niet dagelijks aan je deur. Als er een probleem is, hoef je maar te bellen en ze staan voor je klaar. Solid luistert en probeert oplossingsgericht te werken. We mogen alles vragen en Solid bekijkt de verschillende mogelijkheden voor ons.”

Wat is je ambitie? Wat ga je met de komende 5 tot 10 jaar doen?

Cindy: “We zitten binnen ons bedrijf momenteel met verschillende afdelingen die elk hun eigen manier van werken hebben. Toch is er maar één groot staalbedrijf, dus alle afdelingen moeten binnenkort op één en dezelfde lijn gaan werken op het gebied van veiligheid, want eigenlijk communiceren we niet met elkaar.

Alleen in noodsituaties wordt er aan andere afdelingen om een oplossing gevraagd. Daarom ga ik me in de toekomst verder bezighouden met het VEI-SAP project op globaal niveau.

Je takenpakket wordt dus nog uitgebreid?

Cindy: “Het plan van de directie om een team op te richten dat VEI-SAP kan uitwerken lag al langer op tafel, dus dit was het ideale moment om er concreet mee aan de slag te gaan. Ik ben hier aangekomen voor de afdeling grondstoffen, intussen werk ik mee aan het digitaliseren van het veiligheidssysteem in het bedrijf. Ik ben daarin gegroeid.

Ik zou sowieso verder willen werken aan het VEI-SAP project en ervoor zorgen dat het systeem volledig operationeel wordt. Ik zou graag nog lang bij mij huidige opdrachtgever blijven, maar mijn huidige functie tot aan mijn pensioen uitvoeren zou heel heavy zijn.

Dit project motiveert mij echt. Ik hou mij bezig met de dingen die ik graag doe en kan mijn gedachten ermee verzetten. Ik ben graag thuis en ga graag al eens op vakantie, maar naar mijn werk gaan doe ik ook heel graag.

Bedankt voor het gesprek, Cindy. Wij wensen je veel succes met je nieuwe project!

Heb jij specifieke ambities die je graag wil bespreken? Wil jij, net als Cindy, ook groeien in je carrière? Aarzel dan niet om ons te contacteren. Solid Talent luistert graag naar jouw verhaal!

Neem ook zeker eens een kijkje tussen onze vacatures. Er zit zeker iets bij voor jou!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Ben je helemaal door deze blog geracet? Kijk je nu al uit naar het vervolg? Schrijf je dan zeker in voor onze nieuwsbrief voor extra blogs, informatie en behind-the-scenes te verhalen.

Contacteer ons