Leren uit de praktijk: 3 veiligheidstips na ons bezoek aan ITC Rubis

Ons Safety Team bracht een bezoek aan ITC Rubis, al 10 jaar lang partner van Solid Talent. Wat het team daar geleerd heeft? Je leest het hier!

Solid-talent-safety

Dat Solid Talent een eigen inhouse Safety Team heeft om onze consultants te ondersteunen en te begeleiden, wist je mogelijk al. Maar wist je ook al dat ons Safety Team af en toe zélf de werkvloer betreedt om te kijken hoe het er bij klanten aan toegaat?

Zo opende ITC Rubis, ondertussen al 10 jaar partner van Solid Talent, onlangs een gloednieuw tankpark. Ons Safety Team kreeg de unieke kans om een blik achter de schermen te werpen bij het bedrijf. Die lieten we uiteraard niet liggen!

Benieuwd wat we leerden over veiligheid bij ITC Rubis? Je ontdekt het hieronder!

Wie of wat is ITC Rubis?

ITC Rubis is een bedrijf gevestigd in de Antwerpse haven dat gespecialiseerd is in de opslag en verlading van vloeibare gassen en chemicaliën. En dat doen ze op een bijzonder innovatieve manier!

Zo maakt ITC Rubis het niet alleen mogelijk om gassen en chemicaliën op een veilige manier over te laden van schip naar schip, maar ook van schip naar ketelwagen. Hierdoor is er geen nood meer aan tussentijdse opslagtanks. Dat maakt ITC Rubis uniek binnen de sector!

Leren uit de praktijk: 3 belangrijke inzichten over veiligheid

Tijdens de rondleiding doorliep ons Safety Team de verschillende stappen van een nieuw project bij ITC Rubis: van planning tot de effectieve uitvoering van de werken. De rode draad doorheen het bezoek? Veiligheid!

Al van bij de start van de rondleiding wist ons Safety Team waarom Solid Talent en ITC Rubis zo goed matchen: beide bedrijven dragen veiligheid héél hoog in het vaandel. Hieronder lees je 3 belangrijke inzichten over veiligheid naar aanleiding van ons bezoek.

1. Veiligheid start vóór je de werkvloer betreedt

Vóór de rondleiding bij ITC Rubis van start ging, kreeg ons Safety Team een veiligheidsfilm te zien die alle VGM-regels op de site toelichtte. Na het bekijken van de veiligheidsvideo, kreeg ons team een vragenlijst voorgelegd. Enkel bij een score van minstens 8 op 10, kreeg je toegang tot de site. Het team slaagde met glans voor de test.

De boodschap was duidelijk: niemand betreedt de site zonder aangepaste veiligheidsuitrusting, ook ons Safety Team niet. Veiligheid start met andere woorden nog vóór je de werkvloer betreedt!

Safety-solid-talent

2. Het hele bedrijf heeft baat bij veiligheid op de werkvloer

Werkkledij aan? Helmen op? Tijd om de werkvloer te verkennen! On site kreeg ons Safety Team een uitgebreide intro van ITC Rubis. Daarbij kwamen zaken als werkvergunningen en veiligheidscontroles aan bod.

We brachten een bezoekje aan het project- en het hoofdgebouw, de controlekamer, het brandbestrijdingslokaal, de opslagtanks zelf en het elektrische hart van ITC Rubis.  Zo kregen we met eigen ogen te zien waarom het testen en controleren van de veiligheid zo belangrijk is voor ITC Rubis.

Bij ITC Rubis is veiligheid dus niet alleen belangrijk voor de risicoafdelingen. Het hele bedrijf heeft baat bij veiligheid op de werkvloer, net zoals bij Solid Talent.

3. Denk aan je werknemers

ITC Rubis zet als innoverend bedrijf voornamelijk in op automatisatie om menselijke tussenkomst tot een minimum te herleiden. En hoe minder werknemers in risicovolle situaties werken, hoe groter de veiligheid. Het beperkte aantal werknemers op de site viel ons dan ook meteen op.

Niet alleen de veiligheid, maar ook het welzijn van werknemers maakt deel uit van het takenpakket van ons Safety Team. En ook op dat vlak is ITC Rubis een schoolvoorbeeld binnen de sector. Zo besteedt het bedrijf veel aandacht aan de werkomgeving van medewerkers. Dit vertaalt zich in hedendaagse werkruimtes met zeer veel aandacht voor ergonomie, orde en netheid.

ITC Rubis gaat steeds op zoek naar de laatste trends. Het resultaat? Een nieuwe, moderne en hoogtechnologische werkomgeving.

Conclusie

Solid Talent kan heel wat leren door praktijkvoorbeelden zoals ITC Rubis. Wat het Safety Team vooral meeneemt uit dit bezoek? Dat veiligheid een proces is dat veel voorbereiding en controle vergt. Het welzijn van je medewerkers staat daarbij centraal!

Aan de slag bij Solid Talent?

Wil jij aan de slag bij een bedrijf dat veiligheid hoog in het vaandel draagt? Dan ben je bij Solid Talent aan het juiste adres! Neem een kijkje tussen onze vacatures of neem contact met ons op om je ambities en carrièremogelijkheden te bespreken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Ben je helemaal door deze blog geracet? Kijk je nu al uit naar het vervolg? Schrijf je dan zeker in voor onze nieuwsbrief voor extra blogs, informatie en behind-the-scenes te verhalen.

Contacteer ons