We moeten met zijn allen langer werken: een boodschap die de federale regering de voorbije maanden meermaals bracht, heeft ze nu ook officieel goedgekeurd.

Het is nu officieel: vanaf 2030 moet u werken tot uw 67ste!

We moeten met zijn allen langer werken: een boodschap die de federale regering de voorbije maanden meermaals bracht, heeft ze nu ook officieel goedgekeurd. De pensioenleeftijd wordt stapsgewijs opgetrokken tot 67 jaar.

De huidige officiële leeftijd om met pensioen te gaan, is 65 jaar. Binnen tien jaar zal dat 66 jaar zijn, om in 2030 te komen tot 67 jaar. Deze nieuwe regeling is voornamelijk van belang voor wie laat is begonnen met werken, het aantal jaren dienst speelt immers ook een rol voor de pensioenleeftijd.

Bovendien blijven er, net als nu, uitzonderingen voor de zware beroepen. Het pas opgerichte nationaal pensioencomité kreeg de taak om die beroepen op te sommen.

Vervroegd pensioen

Het zal ook mogelijk blijven om met vervroegd pensioen te gaan, al zal het ook hier wat later zijn. Waar drie jaar geleden nog op 60 jaar met vervroegd pensioen kon worden gegaan met 35 dienstjaren achter de rug, moet u dit jaar al 61,5 jaar zijn en 40 jaar hebben gewerkt.

Zo komt er elk jaar wat bij tot 2019 om dan op 63 jaar met vervoegd pensioen te gaan, op voorwaarde dat je 42 jaar hebt gewerkt. Wie op heel jonge leeftijd aan de slag is gegaan, zal dus nog steeds op 60 of 61 jaar kunnen stoppen.

Overlevingspensioen

En net als het gewone pensioen en het vervroegd pensioen, wordt ook de leeftijd om als weduwe of weduwnaar een overlevingspensioen te krijgen geleidelijk opgetrokken. Momenteel kan dat op 50 jaar, tegen 2030 pas op 55 jaar.

De federale regering heeft afgelopen vrijdag de opgetrokken pensioenleeftijd goedgekeurd. Maandag 8 juni werden deze nieuwe maatregelen ook officieel bekrachtigd.

Bron: Pensiontalk (http://pensiontalk.blogspot.be) en De Redactie.be (http://deredactie.be)

Blijf op de hoogte

Ben je helemaal door deze blog geracet? Kijk je nu al uit naar het vervolg? Schrijf je dan zeker in voor onze nieuwsbrief voor extra blogs, informatie en behind-the-scenes te verhalen.

Contacteer ons