De planning van een construction project is een gevoelig onderwerp. In veel gevallen wordt de deadline namelijk niet gehaald. Daardoor lopen ook de kosten (veel) hoger op dan voorzien. Hoe dat komt? Er zijn verschillende oorzaken. Soms loopt het al mis in de voorbereiding, soms gaat het over een fout in de uitvoering, …
Om je te helpen om de deadline wél te halen, sommen we hieronder enkele veel voorkomende fouten bij Construction Management op en vertellen we je hoe deze kunt vermijden. Veel leesplezier!
5 veelgemaakte fouten bij construction projects en hoe je ze kunt vermijden
1. Je bereidt het project niet genoeg voor
Heel wat problemen kunnen vermeden worden dankzij een degelijke voorbereiding. Veel bedrijven gaan bijvoorbeeld te laat op zoek naar de juiste partners en leveranciers waardoor het construction project al met vertraging start. Soms gebeurt het ook dat materiaal te laat besteld wordt of niet beschikbaar zijn op de werf – niet handig als je de deadline wil halen.
Een belangrijk onderdeel van die voorbereiding is de studiefase: het moment waarop berekeningen, opmetingen en tekeningen worden gemaakt. Onnauwkeurige metingen kunnen ervoor zorgen dat het project vertraging oploopt. Denk bijvoorbeeld aan een liftkoker die niet juist getekend is, waardoor de kabels te kort zijn. Dat betekent terug afbreken en nieuwe kabels leggen, en dat kost tijd en geld.
Daarom is het belangrijk dat je bij het opstellen van het budget en de planning goed nagaat of alles wel klopt. Zijn de (kosten)berekeningen wel helemaal correct? En is de planning wel haalbaar?
2. Je planning houdt geen rekening met het domino-effect
Een construction project is zelden een onemanshow. Voor elke fase is een andere expert nodig, en al die experten zijn afhankelijk van elkaar. Wanneer er dan één steentje omvalt, zit je dus met een groot domino-effect.
Als er bijvoorbeeld iets misloopt bij het aansluiten van de leidingen en afvoersystemen, moeten ook het plaatsen van het sanitair en alle daaropvolgende fases uitgesteld worden. En dat heeft gevolgen voor de planning en het budget.
3. Verschillende partijen samen zorgen voor communicatieproblemen
Veel bedrijven gaan voor elke fase van een project op zoek naar een andere rekruteringspartner die gespecialiseerd is in dat specifieke vakgebied. Hoe meer partijen betrokken zijn bij een project, hoe complexer het wordt.
Elk bedrijf heeft zijn eigen bedrijfstaal, waardoor er vaak naast in plaats van met elkaar gecommuniceerd wordt. Denk aan zaken niet duidelijk genoeg doorgeven, aan de verkeerde persoon communiceren, snel een boodschap doorgeven, … en dat zowel onderling op de werf met mensen uit andere disciplines als daarbuiten met de betrokken stakeholders.
Je kan je wel bedenken wat de gevolgen zijn van deze communicatieproblemen: (foute) informatie komt versnipperd binnen of bij de verkeerde personen terecht waardoor de juiste mensen niet op de hoogte zijn. Dit kan ervoor zorgen dat de planning niet gevolgd wordt. Of er gebeuren fouten die vermeden konden worden door de communicatie beter te stroomlijnen.
4. Je teams kennen hun verantwoordelijkheden niet
Nog zo’n gevolg van samenwerken met verschillende partijen: je teams zijn vaak vooral bezig met hun eigen verantwoordelijkheden en totaal niet op elkaar afgestemd. Dit zorgt voor een onduidelijke rolverdeling. Door duidelijk vast te leggen wie welke knopen moet doorhakken, vermijd je dat beslissingen te laat, dubbel of gewoon niet genomen worden.
Een concreet voorbeeld? Een briefing die niet gebeurt omdat experten op de werf denken dat de construction managers dit opvolgen. En de construction managers die op hun beurt weer denken dat de ploegen onderling aan elkaar de nodige informatie doorgeven. Het gevolg: cruciale informatie ontbreekt en zo gebeuren er fouten die tijd en geld kosten.
5. Je stroomlijnt de processen niet
Vaak zien we bij construction projects dat de medewerkers gebukt gaan onder een berg administratief werk: vergaderingen, rapporten, onderzoek, briefings, verslagen schrijven, … Het is uiteraard niet de bedoeling dat deze taken meer tijd innemen dan het eigenlijke werk zelf.
Je kunt tijd (en daarmee ook kosten) besparen door processen zoveel mogelijk te stroomlijnen. Door alle gegevens op één centrale plaats te verzamelen en bewaren, vermijd je bijvoorbeeld dat je de weg kwijtraakt in een gigantische hoeveelheid informatie. Wanneer je online werkt, vinden medewerkers bovendien makkelijker informatie terug en vermijd je miscommunicatie. Zo ben je ook zeker dat iedereen op de hoogte is van nieuwe informatie en niet verder werkt op basis van oude gegevens.
Hoe kan je deze fouten vermijden?
Hoe je deze fouten kan vermijden? Door een beroep te doen op een betrouwbare partner die je project van studiefase tot oplevering in handen neemt. Als experts in Construction Management weten we bij Solid Talent dat elk project uniek is.
Toch zijn er een aantal stappen die bij elk project aan bod komen. Door bepaalde delen van je project te standaardiseren, creëren we een houvast waarmee we construction projects vormgeven. Dit brengt duidelijkheid, orde en rust voor alle betrokken partijen.
Wat mag jij van ons verwachten? Een realistische en duidelijke planning, en een team dat volledig op elkaar is ingespeeld en de touwtjes in handen neemt. Zo zorgen we dat de verschillende fasen van je project mooi in elkaar overlopen.
Ons doel? Succesvolle projecten opleveren bínnen de planning en het budget, met een hoge kwaliteitsstandaard en zonder ongevallen en incidenten. Klinkt als muziek in de oren? Aarzel dan niet om ons te contacteren. Wij bekijken graag hoe we jou kunnen helpen.