5 redenen om je onderhoudsstop niet te lang uit te stellen

Staat er een onderhoudsstop op de planning bij jouw bedrijf? Hier lees je waarom je daar best niet te lang mee wacht.

Hebben de installaties van jouw bedrijf al een tijdje geen onderhoudsbeurt meer gekregen? Zijn je machines aan vervanging toe? Of moeten er aanpassingen gebeuren in je productielijn?

In deze blog lees je waarom je best niet te lang wacht om die onderhoudsstop of turnaround te laten uitvoeren.

1.      Je installaties en machines gaan langer mee

Je kent die jaarlijks terugkerende controles wel: je afspraak bij de tandarts, je check-up bij de huisarts, het onderhoud van je wagen, … Door een specialist naar je ‘uitrusting’ te laten kijken, kunnen problemen tijdig opgespoord worden en gaat die langer mee.

Zo werkt het ook met de machines en installaties van je bedrijf. Die draaien vaak 24 uur per dag, 7 dagen per week. En om dat op een veilige manier te blijven doen, hebben ze zo nu en dan een onderhoudsbeurt nodig. Uiteraard hoeft dat niet elk jaar zoals bij de tandarts: met een nazicht om de 4 à 5 jaar mag je in de meeste gevallen gerust zijn – al is dit natuurlijk afhankelijk van het type installatie.

2.      Het ideale moment om aanpassingen te doen

Een turnaround is ook het ideale moment om wettelijk verplichte controles en werkzaamheden uit te voeren die onder normale omstandigheden niet mogelijk zijn. Sommige delen van je installaties zoals ovens zijn bijvoorbeeld veel te heet om tijdens de productie te inspecteren.

Nu je machines tijdelijk stilliggen, is dit het ideale moment om aanpassingen of updates door te voeren aan installaties of software.

3.      Je productieproces verbeteren

En nu we het toch over aanpassingen hebben: in sommige gevallen is het gewoon beter om de boel even stil te leggen om je productieproces te verbeteren en daarna volop te groeien. Sommige machines of technieken zijn na een tijd aan vervanging toe. Of er komen nieuwe methodes op de markt die gewoon goedkoper, beter of efficiënter zijn.

Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe oven in een staalfabriek die minder energie gebruikt. Zulke aanpassingen zorgen ervoor dat je productieproces sneller, efficiënter en/of voordeliger verloopt.

4.      Zorg ervoor dat je geen achterblijver wordt

En dat brengt ons weer bij het volgende: om de concurrentie bij te blijven zijn bedrijven in de technische sector verplicht om hun systemen, installaties en productieproces regelmatig onder de loep te nemen. Deze sector verandert namelijk zo snel, dat de achterblijvers als eerste afvallen.

Zorg er dus voor dat je geen achterblijver wordt door machines die nog dateren van toen je bedrijf 30 jaar geleden werd opgericht. Enkel zo kun je vermijden dat snellere, goedkopere of betere concurrenten je inhalen.

5.      Kies voor zekerheid en vermijd fouten

Last but not least: we kunnen niet genoeg benadrukken dat een turnaround ontzettend belangrijk is, enerzijds om de kwaliteit te blijven garanderen en anderzijds om fouten te vermijden.

Je onderhoudsbeurt te lang uitstellen kan grote gevolgen hebben. Want als je machines onverwacht het loodje leggen, sta je voor nog veel grotere kosten. Niet alleen voor de vervanging van je machines, maar ook voor eventuele producten die door de fout niet meer bruikbaar zijn. Daardoor zal je productieproces vertraging oplopen, lopen je projecten en bestellingen uit, worden je klanten ontevreden, … Dit wil je dus absoluut vermijden!

Klaar om aan de slag te gaan? Solid Talent ondersteunt je in turnaround management

Klaar om aan de slag te gaan? Ben je op zoek naar experts die je machines kunnen onderhouden of vervangen? Dan ben je bij Solid Talent aan het juiste adres. Als expert in turnaround management hebben we al tal van turnarounds succesvol afgewerkt.

Hoe we dat doen? Tijdens een onderhoudsstop of turnaround leggen we de productie van je bedrijf stil. Vervolgens kijken we je installaties na, voeren we aanpassingen uit en vervangen we waar nodig machines. Zo ga jij daarna met een gerust hart weer aan de slag.

Contacteer ons nu voor meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Ben je helemaal door deze blog geracet? Kijk je nu al uit naar het vervolg? Schrijf je dan zeker in voor onze nieuwsbrief voor extra blogs, informatie en behind-the-scenes te verhalen.

Contacteer ons