Starten als Project Engineer E&I? Dit moet je weten!

In een vorig interview vertelde collega Frederik ons precies wat zijn job als...

In een vorig interview vertelde collega Frederik ons precies wat zijn job als Project Engineer E&I bij Solid Talent inhield: een boeiende functie met véél verantwoordelijkheid!

Overweeg jij om aan de slag te gaan als Project Engineer E&I? Hieronder deelt Frederik nog enkele tips en vertelt hij je welke opleidingen en trainingen van pas komen.

Succes!

Frederik, kan je nog eens even samenvatten wat je job als Project Engineer precies inhoudt?

Frederik: Graag! Als Project Engineer E&I ben ik tijdens projecten vooral bezig met technische constructies en onderdelen, systemen en installaties op het vlak van Elektriciteit en Instrumentatie (E&I). Ik onderzoek de bestaande installaties en werkende processen en bekijk hoe ik ze kan verbeteren.

Soms vragen klanten me ook om een nieuw project uit te werken. Mijn taak bestaat er dan in om correcte informatie te verzamelen zodat de Designer E&I voldoende input krijgt voor een nieuw ontwerp.

Vertel eens, hoe ben je zelf Project Engineer E&I geworden?

Frederik: Toen ik achttien was studeerde ik af in de richting Elektrotechniek niveau A2. Ik ben meteen daarna begonnen als uitvoerend elektricien in een industriële omgeving.

Na vijf jaar heb ik besloten om in avondonderwijs een graduaat Elektromechanica (bedrijfsautomatisering) te halen. Via een collega-medestudent kon ik daarna aan de slag als elektrisch ontwerptekenaar bij een staalbedrijf.

Bij Solid Talent kreeg ik wat later dan weer de kans om cursussen zoals EPLAN p8 en machineveiligheid te volgen als aanvulling op mijn cv. Ik ben er dus eigenlijk een beetje ingerold dankzij mijn opleidingen en cursussen.

Welke opleiding hebben starters vandaag nodig om Project Engineer E&I te worden?

Frederik: Voor een job als Project Engineer E&I is een diploma Elektromechanica of Industrieel Ingenieur in de Elektromechanica zeker een mooie basis.

Wanneer je een soortgelijke technische achtergrond hebt en graag aan de slag wil als Project Engineer E&I dan heb je wel extra trainingen nodig. Graduaatsopleidingen in Elektromechanica of cursussen zoals Instrumentatie of Automatisering komen dan zeker van pas.

Het aantal goedgeschoolde E&I-profielen is schaars, dus er is zeker voldoende werkzekerheid in deze functie. Dit neemt uiteraard niet weg dat je moet bewijzen wat je in je mars hebt en dat je moet laten zien dat je de verantwoordelijkheid aankan.

Heb je tips voor startende Project Engineers E&I?

Frederik: Een Project Engineer E&I moet in de eerste plaats zijn designer aansturen en kijkt erop toe dat de installatie in kwestie veilig, technisch compleet en binnen budget gerealiseerd kan worden.

In realiteit is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Tijdens projecten lopen er al eens zaken mis die je project vertragen: materiaal wordt te laat besteld of geleverd, de aannemer werkt met een verkeerde revisie van de projectschema’s… Stressbestendigheid is dan ook erg belangrijk!

Om daarop verder te gaan: creativiteit komt ook altijd van pas. Je mag je project nog zo goed organiseren en plannen, toch komen er weleens onverwachte zaken roet in het eten gooien. Creatief naar oplossingen zoeken is dan de boodschap!

Kan je daar een voorbeeld van geven?

Frederik: Onlangs had ik bijvoorbeeld een stilstand of ‘turnaround’ tot in de puntjes geregeld. Bij aanvang van de werken bleek dat een andere afdeling onderhoudswerken aan de verlichtingstransformator zou uitvoeren. Daardoor stonden mijn mensen midden in de stilstand in het donker!

Om geen kostbare uren te verspillen hebben we zelf verlichting voorzien via verlengkabels en een noodgroep, anders zou de hele turnaround in het water vallen. Je mag er dus nooit vanuit gaan dat alles wel vanzelf zal gaan of dat een ander wel aan de nodige belangrijke zaken zal denken.

Hou belangrijke zaken zoals veiligheid, zeker bij elektrische installaties, steeds nauw in de gaten! Gemakzucht is niet aan de orde op een werf. Je wil uiteraard geen gewonden tijdens je project!

Inderdaad! Heb je nog een gouden tip om af te sluiten?

Frederik: Mijn gouden tip? Blijf niet altijd achter je bureau zitten! Sommige ingenieurs hebben de neiging om zich te beperken tot hun bureauruimte. Praktijkervaring is nochtans van onschatbare waarde, een verrijking voor je verdere loopbaan.

Ga dus zeker ook eens ‘in the field’ kijken en assisteer indien mogelijk bij uitvoerend werk. Meestal zie je zo dingen die langer blijven hangen dan wat in cursussen staat.

Bedankt om deze interessante tips met ons te delen Frederik!

Aan de slag als Project Engineer E&I?

Zoals Frederik al zei: we zijn steeds op zoek naar nieuwe Project Engineers binnen de bouw, industrie of farma. Ben je na het lezen van dit artikel helemaal overtuigd van een job als Project Engineer E&I? Aarzel dan niet om ons te contacteren!

Toch eerder op zoek naar een andere uitdaging? Neem een kijkje tussen onze vacatures. Er zit vast een job tussen die je op het lijf geschreven staat!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Keep up to date

Have you raced all the way through the blog? Looking for the sequel? Then subscribe to our newsletter for more blogs, information and behind-the-scenes stories.

Contact Us